Nye DVD-film til leje gennem iTunes

Filmselskabet 20th Century Fox vil som det første tilbyde sine nyeste film gennem Apples netbutik.

IT-producenten Apple forsøger nu at udvide sit greb om underholdningsmarkedet med en ny aftale med filmselskabet 20th Century Fox om udlejning af DVD-film via Apples iTunes-netbutik.

Ifølge den britiske avis Financial Times vil Fox og Apple arbejde sammen om at leje film ud over Internet. Brugerne vil kunne hente filmene fra iTunes og har dem til rådighed i en kortere periode.

Nyheden er ikke bekræftet men ventes at blive det, når den årlige MacWorld-kongres holdes i San Francisco 14. januar. Det var på samme konference, at Apple-stifter og -topchef Steve Jobs i år annoncerede, at selskabet ville komme med sin første mobiltelefon, iPhone, senere i år.

Apple har gennem en tid solgt videofilm gennem iTunes, som er en netbutik, der er vævet tæt sammen med Apples mange iPod-musikafspillere. Den eneste måde at håndtere og overføre musik til dem på er nemlig gennem Apples computerprogram, som også hedder iTunes - en sammenvævning, som flere forbrugerombudsmænd ser kritisk på for tiden.

Men salget af videofilm har hidtil ikke været noget at juble for. Walt Disney sælger sine film via iTunes, de bliver ikke lejet ud. Filmselskaber som Paramount og Metro-Goldwyn-Mayer har kun ældre filmtitler på hylden hos iTunes.

Aftalen med 20th Century Fox er den første, større aftale med et filmselskab. Fox ejes af mediemogulen Rupert Murdochs News Corp, som også ejer bl.a. hele den britiske The Times-avisfamilie.

DVD-filmene fra Fox udstyres med Apples kopibeskyttelsesprogram, så de kan overføres til netop iPod-afspillere, der også kan vise film. Det har flere hackere løst tidligere, men nu sker det på lovlig vis.