Nye dokumenter kastes ind i principiel Uber-retssag

Dokumenter om Uber-efterforskning er efter byretten afgørelse lagt frem i sag mod selskabets chauffører. Det kan give nyt skyts i den afgørende retssag om Ubers fremtid i Danmark. Forsvaren vil nu overveje, om det kan få konsekvenser for sagens gang fredag.

(Foto: Mads Jensen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det næste sværdslag i kampen om den omstridte kørselstjeneste Ubers lovlighed i Danmark skal stå på fredag i byretten i København.

Men forud for den principielle retssag, hvor seks chauffører står tiltalt for i strid mod loven at have kørt taxi uden de fornødne tilladelser, har forsvareren for fire af de tiltalte, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, først mandag set en række sagsakter, som Anklagemyndigheden er blevet tvunget af retten til at udlevere 8. juni.

Tidligere mandag beskrev Berlingske Business, at dokumenter endnu ikke var kommet forsvaren i hænde, men han meddeler nu at have modtaget materialet fra anklagemyndigheden. Det store spørgsmål er, om det vil kunne sætte endnu en kæp i hjulet på den principielle retssag, der i første omgang blev forlænget på grund af en række formaliteter.

»Nu skal jeg have gennemset dokumenterne, inden jeg kan træffe afgørelse om, hvad det får af betydning for sagen. Det er for tidligt at sige, om det kan komme til at betyde noget for sagens gang på fredag,« siger Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

Dokumenterne indgik ikke i den oprindelige straffesag mod chaufførerne, fordi Anklagemyndigheden ikke mente, at de skulle udleveres, men forsvaret har hele tiden sagt, at sagen er underoplyst - det vil sige, at en række informationer mangler for at kunne forsvare de tiltalte ordentligt. Deriblandt materialet fra en større sag mod selskabet Uber.

Det er den tvist, Københavns Byret har taget stilling til og givet forsvaren medhold i i en kendelse, som Berlingske Business har set.

Selve materialet drejer sig om den efterforskning, der kom i kølvandet på, at selve selskabet Uber B.V. blev anmeldt til politiet af Trafikstyrelsen for at være ulovlig taxikørsel, da Uber meldte sin ankomst i Danmark i november 2014. Og oplysningerne i den sag kan have betydning for Uber-retssagen fredag, vurderer Københavns Byret, der 8. juni pålagde Anklagemyndigheden at udlevere materialet.

»På den baggrund finder retten, at det ikke kan udelukkes, at det af forsvareren ønskede maetriale kan være af betydning for de verserende straffesafger imod tiltalte. Det forhold, at der endnu ikke er taget stilling til tiltale spørgsmålet mod Uber B.V. kan ikke føre til noget andet resutlat,« lyder det i afgørelsen.

Sagen mod Uber centrerer sig om, hvor vidt at det amerikanske milliardforetagende er lovlig samkørsel eller ulovlig erhvervsmæssig personbefordring altså pirattaxikørsel.

Det er det samme omdrejningspunkt, sagen mod de seks Uber-chauffører har.

Første runde i sagen kørte tilbage i slutningen af april, hvor en række forhindringer betød, at sagen ikke nåede at blive afsluttet. Taber Uber-chaufførerne i retten vil det være et særdeles hårdt slag til Uber, der i forvejen har lukket ned for sin Uberpop-tjeneste i Sverige.

Opdateret med ny rubrik og underrubrik efter forsvaren modtog dokumenterne fra Anklagemyndigheden.