Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For tre måneder siden undersøgte Finanssektorens Arbejdsgiverforening, hvordan bankerne udbetaler bonus, og sammenholdt hermed er det kun et fåtal, der kommer i nærheden af de grænser, politikerne nævner.
»Der vil være individer, som i bestemte år får en bonus, som er højere end 40 procent af deres grundløn, men det er ikke mange,« siger Steen Rasmussen, der er direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
Umiddelbart efter påske mødes de politiske partier med økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om bonuslønnen. De nye regler skal gælde samtlige ansatte i bankerne og ikke kun direktionen.
Langt fra virkeligheden
Socialdemokraterne, der er de mest strikse, vil have, at bonus ikke overstiger 20 procent af de bankansattes grundløn. Dansk Folkeparti taler om 30 procent, mens regeringen arbejder for et loft, der ligger helt oppe på halvdelen af grundlønnen.
De grænser er meget langt fra virkeligheden. Undersøgelsen fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening fortæller intet om størrelsen af de største bonusser, men den fortæller i hvilket interval, den gennemsnitlige medarbejder på bestemte områder vil ligge.
Ingen rammer mod regeringens grænse på 50 procent, og kun en enkelt medarbejdergruppe når over Dansk Folkepartis grænse på 30 procent. Det er dem, der arbejder med Asset Management, hvor de kan tage en risiko på kundernes vegne.
Gennemsnitsmedarbejderen her har udsigt til en bonus på 15-40 procent af sin grundløn.
Den gennemsnitlige topleder ligger nede i intervallet 10-25 procent. Dealerne, som er de mest udskældte, når talen falder på bonus, vil ofte sidde i Markets-afdelingen, og her får den gennemsnitlige medarbejder 25-30 procent af sin grundløn i bonus.
Faktisk er det kun små fem procent af bankernes medarbejdere, der får bonus ud over symbolske beløb. Heraf vil de færreste støde mod loftet, men alle vil blive ramt af de generelle regler, der er på vej for, hvordan en bonusordning må skrues sammen.
LÆS HELE ARTIKLEN I BUSINESS SØNDAG