Nye begyndelser i Gamle Mursten

Brugte byggematerialer får nyt liv i virksomheden Gamle Mursten, der både gør godt for miljøet og hjælper udsatte ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Den Sociale Kapitalfond (del af Trygfonden) uddeler penge til virksomheder, der ansætter og laver forløb for udsatte ledige. Virksomheden Gamle Mursten er blandt de virksomheder, som har modtaget penge fra fonden og hvor den socialse del er med til at skabe værdi for virksomheden. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen

Dynger af brugte mursten bugter sig foran virksomheden Gamle Murstens fabrikker i Svendborg og Hedehusene. I røde og gule nuancer står de som et tørt, støvet landskab. Det ligner umiddelbart en losseplads for byggeaffald, men hvad andre betragter som ubrugeligt får nyt liv hos Gamle Mursten.

Virksomheden er en af Danmarks føren­de inden for genbrug af byggematerialer. Med en patenteret metode bliver de gamle mursten renset og gjort klar til brug igen, og det sparer store mængder CO2 til ny produktion. Nærmere bestemt 0,5 kg CO2 pr. mursten eller 98 pct. af den energi, det koster at brænde en ny.

Og ikke kun miljøet nyder godt af produktionen i Gamle Mursten. Virksomheden går også forrest med at hjælpe socialt udsatte personer tilbage på arbejdsmarkedet.

Af virksomhedens 30 ansatte er 16 tidligere udsatte ledige, hvoraf mange arbejder på deltid. Det er blandt andet traumatiserede flygtninge, langtidsledige, psykisk sårbare eller folk med sprogvanskeligheder, men på fabrikken er alle lige, forklarer adm. direktør Claus Juul Nielsen.

 

»Så snart man får arbejdstøjet på og en sten i hånden, bliver man en del af fællesskabet. De handicap og psykiske udfordringer, man ellers har, forsvinder, når man føler, man gør et meningsfuldt stykke arbejde. Det giver værdi til både virksomheden og medarbejderne,« siger han.

Især handler det om at give medarbejderne en følelse af tryghed og derefter gradvist større udfordringer.

»Mange ønsker måske bare sikkerhed i deres job. Når de finder ud af, at der er respekt omkring dem og deres situation, slapper de af. Det bliver en vigtig del for dem til at udvikle sig,« siger Claus Juul Nielsen.

Social ved et tilfælde

Virksomhedens sociale indsats begyndte ellers som lidt af et tilfælde ud fra en simpel økonomisk betragtning. Der var slet og ret ikke råd til at have folk ansat på fuldtid. Derfor ringede Claus Juul Nielsen for 13 år siden til jobcentret, som havde ledige klar til praktik, fleksjob eller med løntilskud.

Som virksomheden er vokset, er flere af dem med tiden blevet fastansat, og den første arbejder endnu i virksomheden. I dag er Gamle Mursten en af de sociale virksomheder, som har modtaget investering fra Den Sociale Kapitalfond i form af netværk, kompetencer og et konvertibelt lån på 2,6 mio. kr. Det skal styrke indsatsen for både miljømæssig og social bæredygtighed og gøre Gamle Mursten til en rollemodel for andre, der tvivler på, om det kan lade sig gøre at forene forretningsmæssig og social succes.

Claus Juul Nielsen har da også store ambitioner for Gamle Mursten. Målet er at udvide de nuværende to fabrikker til 15 afdelinger rundt omkring i landet og rense mindst 30 mio. mursten hvert år. I øjeblikket ligger tallet omkring 300.000, men kunderne findes allerede både herhjemme og i udlandet. Især fra Sverige og Norge er der efterspørgsel på stenene, som intet fejler kvalitetsmæssigt.

Samtidig med vokseværket vil Claus Juul Nielsen fastholde konceptet med at hjælpe udsatte i arbejde. Også selv om det ikke længere er økonomisk nødvendigt for virksomheden.

»Det er vigtigt for os, at folk ikke tror, vi kun gør det for pengene. Da vi begyndte, var der nogle sager med selskaber, som udnyttede de sociale ordninger, men i dag er det blevet en god ide, og noget man opfordrer virksomhederne til,« siger Claus Juul Jensen og tilføjer:

»Før var vi kun kendt, fordi murstenene var flotte og gjorde noget godt for miljøet. I dag fortæller vi også ud fra en social side, og det er en fin situation.«