Nye anklager mod Goldman Sachs før høring

Investeringsbanken Goldman Sachs har udbudt giftige lån for mia. af dollar, som banken selv spekulerede imod. Det siger lederen af den senatskomité, der senere tirsdag udspørger bankens topfolk.

Demonstranter fra gruppen Code Pink for Peace kræver Goldman Sachs topchef Lloyd Blanfein fængslet, hvilket de her viser forud for dagens senatshøring. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den store investeringsbank Goldman Sachs spekulerede ikke blot mod én lånepakke, men mod en hel række af giftige boliglån, som banken selv udbød til investorer. Sådan lyder anklagen fra den senatskomité, der senere tirsdag skal udspørge bankens ledelse ved en offentlig høring.

Sagen handler ikke længere blot om én konkret lånepakke, som USAs Finanstilsyn (SEC) allerede har stævnet banken for at udbyde - angiveligt uden at fortælle investorerne at lånene i pakken var udvalgt af en hedgefond, der havde spekuleret i lånepakkens kollaps.

"Beviserne afslører, at Goldman Sachs gentagne gange satte sine egne interesser og indtjening før kundernes interesser," siger den demokratiske senator Carl Levin, som leder Senatets undersøgelse af storbankernes rolle i finanskrisen, ifølge New York Times.

Samtidig har komiteen offentliggjort en foreløbig sammenfatning af anklagerne mod Goldman Sachs, der nævner fem nye lånepakker, og som dermed bringer værdien af de tvivlsomme lån op på ca. 6,5 mia. dollar eller ca. 36 mia. kr.

Den værste dag i mit liv

Senatshøringen har ikke kompetence til at dømme om noget som helst i juridisk forstand, men til gengæld har den allerede givet Goldman Sachs alvorlige ridser i lakken, ligesom den giver ammunition til de politikere, der i øjeblikket forsøger at stramme reguleringen af USAs store investeringsbanker.

I et forsøg på at imødegå kritikken har Goldman Sachs topchef Lloyd C. Blankfein på forhånd erklæret følgende om søgsmålet fra SEC den 16. april:

"Det var en af de værste dage i mit professionelle liv, som jeg ved, det var for enhver i vores firma. Vi har været en klient-orienteret virksomhed i 140 år, og hvis vores klienter mener, at vi ikke fortjener deres tillid, kan vi ikke overleve."

Tungt ansvar

Det er lige præcis, hvad der er spil for banken, blot handler det ikke længere kun om søgsmålet fra SEC. I komiteens redegørelse bliver der spillet på de helt store principper - bl.a. med reference til en senatskomité, der i 1930'erne undersøgte en lignende sag:

"Der hviler et tungt ansvar på bankmanden. Han må og vil lave fejl. Der er ingen mulighed for at undgå fejl, fordi han er menneskelig, og fordi i denne verden er ting kun relativt sikre. Der findes ingen absolut sikkerhed. Mens bankmanden altså må lave fejl, må han aldrig lave den fejl at tilbyde investeringer til sine klienter, som han ikke tror er gode," hedder det i redegørelsen, som indeholder syv konkrete kritikpunkter af Goldman Sachs adfærd op til subprime-krisen.

Komiteen har tidligere i den indtil videre 18 måneder lange undersøgelse udspurgt realkreditinstitutter, de regulerende myndigheder og kreditvurderingsinstitutterne. Nu er turen så kommet til investeringsbankerne med Goldman Sachs som eksempel.

Blankfein skal forklare sig

Tirsdag kl. 16 dansk tid skal fire topfolk fra Goldman Sachs afgive forklaring over for komiteen, herunder Lloyd C. Blankfein, ligesom også traderen Fabrice Tourre, der er stævnet i sagen fra SEC, også forventes at blive kaldt frem.

Den politiske klangbund for Senatets undersøgelse er, at stærke kræfter i det demokratiske parti forsøger at få lagt bånd på, hvilke finansielle instrumenter de største investeringsbanker som Goldman Sachs og J.P. Morgan Chase må benytte - et lovforslag som dog i går blev skudt til hjørne af Senatet.