Nycomed tæt på belgisk milliardkøb

Medicinalkoncernen Nycomed, der har Nordic Capital som hovedaktionær, er med i opløbet om at overtage medicinaldelen af den belgiske kemi- og medicinalkoncern Solvay.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den belgiske, familieejede kemi- og medicinalkoncern Solvay har indsnævret listen over mulighed købere af selskabet medicinalforretning til to, nemlig medicinalkoncernen Nycomed, der har danske rødder, samt amerikanske Abbott Laboratories.

Det skriver Financial Times onsdag.

Nycomed, var oprindeligt en dansk medicinalvirksomhed, men fusionerede i 1997 med britiske Amersham. I 1999 købte den delvist nordisk finansierede kapitalfond Nordic Capital Nycomed Pharma som et spinout fra Amersham-Nycomed. I den forbindelse fik Nycomeds hovedkvarter i Zürich i Schweiz.

Ikke tvunget til salg
I april oplyste Solvay, at selskabet undersøgte forskellige muligheder for dets farmaceutiske aktiviteter, og at det inkludere diskussioner med tredje part. Kilder med kendskab til Solvay siger imidlertid til Financial Times, at selskabet ikke er tvunget til et frasalg, men stadig har mulighed for at lade sin farmaceutiske del børsnotere i stedet.

Om Nycomed har budt på hele Solvays farmaceutiske forretning, der også omfatter lægemidler tilbehandling af for højt blodtryk og Parkinsons, er ikke oplyst. Nycomed ønsker ikke at kommentere sagen.

Abbott derimod har kun budt på et enkelt lægemiddel, den milliardsælgende, kolesterolsænkende medicin TriCor. Abbott har i forvejen salgslicens til produktet på det amerikanske marked.

Salget ventes at kunne indbringe Solvay op mod 40 milliarder danske kr.

Solvay solgte sidste år lægemidler for 20 milliarder kr., hvilket svarer til 28 pct. af selskabets samlede omsætning på knap 71 milliarder kr. Nycomed er ejet 41 pct. af Nordic Capital, somt 25 pct. af DLJ Merchant Equity Partners, som er en division af Credit Suisse. Selskabet omsatte sidste år for godt 25 milliarder kr. og har cirka 12.0000 ansatte.