Nycomed nulstiller uret

Efter mega-investeringen i Altana sætter ejerne bag Nycomed stopuret på nul og udskyder diskussion om exit i en årrække. Nu skal virksomheden udvikles. 100 fyres i Tyskland.

Nycomed-topchef Håkan Björklund forventer, at 2007 bliver et år med pæn vækst, men han er endnu usikker på 2008. 2009 bliver derimod et skæbneår, da Pantoprazole mister Patent.<br>Foto: Linda Henriksen. Fold sammen
Læs mere
Med Nycomeds gigantinvestering i den tyske Altana-koncern sparker hovedaktionæren bag Danmarks nu næststørste medicinalselskab nu enhver diskussion om tidspunktet for sit exit til hjørne. Først venter nemlig et omfattende arbejde med at transformere Nycomed til et fuldt integreret slagkraftigt mellemstort europæisk medicinalselskab.

Opgaven for Nycomed, der er tre gange mindre end Altana, er så stor, at enhver diskussion om et hurtigt exit er urealistisk, lyder det fra Nordic Capital.

Nordic Capitals investeringshorisont varierer fra selskab til selskab men er i snit fem år. Målt fra kapitalfondens overtagelse af Nycomed i 2005 er der dermed tre år tilbage inden fonden laver et exit. Men kilder tæt på forløbet oplyser, at Nordic Capital med Nycomeds overtagelse af Altana har nulstillet stopuret, så fondens arbejde frem mod videresalg på børsen, til en anden kapitalfond eller til et medicinalselskab kort sagt starter forfra.

»Den vigtigste opgave er at arbejde videre med den nye virksomhed. Vi forholder os ikke til, hvordan vi skal afhænde virksomheden lige nu,« siger Katarina Vestlund, pressetalsmand for Nordic Capital.

Udvikle nye produkter

Nycomed-topchef Håkan Björklund forventer, at 2007 bliver et år med pæn vækst, men han er endnu usikker på 2008. 2009 bliver derimod et skæbneår, da Pantoprazole mister patent. Han er klar til massive investeringer i udvikling af nye produkter, men der vil gå nogle år, før de for alvor vil løfte selskabet op over det nuværende niveau i omsætning og indtjening, som løftes af det vigtigste produkt Pantoprazole.

Det vakte opsigt i sensommeren, da det stod klart, at Nycomed med kapitalfonde i ryggen løb med Altana. Det er nemlig den første »mega-deal« i europæisk medicinalindustri, hvor en kapitalfond sidder for bordenden.

Det er et trendbrud, der følges med interesse af både medicinalindustri og eksperter, da kapitalfondenes indtog i medicinalindustrien kan være med til at puste nyt liv i den konsolideringsbølge, der ruller hen over industrien.

Nycomed-topchef Håkan Björklund har ikke store følelser i spil i forhold til, hvilken form for ejerskab der ligger bag Nycomed.

»Om vi bliver et selskab, der køber eller bliver købt interesserer mig ikke. Det er heller ikke op til mig at udtale mig om det. Min opgave er at få ting til at udvikle sig i forretningen, så virksomhedens værdi bliver øget. Men for mig er der ikke noget, der er helligt, når man taler om ejerskabsformer,« siger han.

Nycomed-topchef Håkan Björklund forventer, at 2007 bliver et år med pæn vækst, men han er endnu usikker på 2008. 2009 bliver derimod et skæbneår, da Pantoprazole mister patent. Foto: Linda Henriksen

Det nye Nycomed

Med købet af tyske Altana er Nycomed nu Danmarks næststørste medicinalselskab. Dog er tilknytningen til Danmark mindre for Nycomed end den er for eksempelvis Novo Nordisk og Lundbeck. Efter købet af Altana Pharma flyttes Nycomeds hovedkvarteret nemlig fra Danmark til Zürich.

Nycomed har med kapitalfonden Nordic Capital som hovedinvestor givet 32 mia. kr. for Altana, der var tre gange større end Nycomed. Det nye selskab har 12.000 medarbejdere. Den samlede omsætning for de to selskaber var i 2006 3,4 mia. euro, 25 mia. kr. og et EBITDA-resultat på knap syv mia. kr.

Altana Pharma har hidtil været en division i kemikoncernen Altana. Medicinaldivisionens historie går tilbage til 1873, hvor Dr. Heinrich Byk stiftede et selskab af samme navn i Berlin.

Nycomed blev stiftet i Norge i 1874 af Morten Nyegaard under navnet Nyegaard & Co, også kaldet Nyco.