Ny Windows-virus storsmitter

Foreløbig er 3,5 millioner computere ramt af genstridig computervirus. Også det britiske forsvarsministerium kæmper.

En ny computervirus hærger. Sørg for at holde antivirusprogrammerne fuldt opdateret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto/ Colourbox
En ny, kraftig computervirus har nu indtaget foreløbig tre millioner computere verden over.

Windows-virusen er en såkaldt orm, der snor sig ind på netværk med lav sikkerhed og inficerer USB-nøgler og computere, som herefter smitter videre. Foreløbig er 3,5 millioner computere ramt af virusen, der kendes som Conficker, Downadup eller Kido. Den har cirkuleret siden oktober 2008.

Tilfældige navne

Microsoft har i hast lavet en opdatering til Windows, som skal spærre for ormens aktivitet. Den angriber en Windows-fil med navnet »services.exe« og kopierer derefter sig selv videre under tilfældige navne på fem til otte bogstaver men altid med filendelsen ».dll«. Derefter retter den i selve Windows, således at det nye program starter, hver gang computeren starter. Endelig kobler den sig på hackerens netside, så den får nye instruktioner.

Netop fordi ormen hver dag anvender en ny liste over kontaktnetsteder, hvoraf kun et enkelt sandsynligvis er hackerens eget, er den svær at spore.

Ikke desto mindre har de store antivirusfirmaer alle opdateret deres programmer til at stoppe uvæsenet. Derfor anbefales alle at holde deres antivirusprogram helt opdateret.

Ministerium virusramt

Det britiske forsvarsministerium oplyste fredag, at en computervirus var sluppet ind i det administrative system, som hæren, flåden og luftvåbenet anvender. Dermed er også også flere krigsskibe ramt.

»Vi kan bekræfte, at der er en computervirus, som har ramt et lille antal systemer i Forsvarsministeriet. Det har dog ingen indflydelse på driften,« sagde en talsmand.Han understreger, at ingen data er blevet kompromitteret.

Ministeriet er i fuld gang med at rydde op efter angrebet.