Ny vækstbørs til de små kapitalhungrende virksomheder

Danmark får endnu en minibørs med lempelige krav, hvor mindre danske virksomheder kan blive noteret. Behovet er der, men de danske investorer er på nuværende tidspunkt få.

Henrik Kaspersen er direktør i den svenskejede vækstbørs GXG Markets. Han erkender, at kapitalrejsning gennem børsintroduktion er mere kendt og brugt i udlandet, men han mener, at tiden nu er moden i Danmark til nye initiativer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen

I et klima med udbredt kapitaltørke blandt de mindre og mellemstore danske virksomheder er der i den grad behov for nye veje til kapital. Det seneste forsøg på at brolægge vækstvejen for ambitiøse danske virksomheder kommer fra Horsens. Det er den svenskejede vækstbørs GXG Markets (tidligere Dansk Autoriseret Markeds Plads), der nu lancerer en markedsplads, en minibørs om man vil, til mindre danske virksomheder og iværksættere.

GXG Markets har allerede i dag to markedspladser under taget, hvor den ene, Official List, er EU-reguleret og kontrolleres af Finanstilsynet. I 2011 åbnede GXG et supplerende marked, som er et såkaldt MTF (multilateral trading facility) for små virksomheder, under navnet Main Quote.

Forskellen på de to markeder er mere lempelige regler hos lillebror. Nu lanceres en efternøler i form af markedspladsen First Quote, der har sænket barren for en notering endnu længere ned.

Den nye markedsplads er netop blevet godkendt af Finanstilsynet og begynder handlen i dag. Ifølge direktør i GXG Markets, Henrik Kaspersen, skal den nye markedsplads ses som en del af en tretrinsraket.

»Mindre virksomheder starter typisk på det mindst regulerede marked og flytter med tiden mod det regulerede marked i takt med, at virksomheden vokser, forklarer han.

GXG Markets har siden august 2011 markedsført sine markeder internationalt via et salgskontor i London. Her har GXG First Quote under navnet OTC haft stor international tilslutning, og markedet har i dag 52 selskaber optaget til handel. De overføres nu alle til GXG First Quote, så alle selskaber bliver eksponeret internationalt.

Tiden er inde til nye initiativer

I Danmark har de mindre børser haft det mere end almindeligt vanskeligt de seneste år. I Danmark lancerede fondsbørsen (Nasdaq OMX) for små ti år siden vækstbørsen First North for mindre virksomheder. Her skræmmer sporene med en række konkurser og erhvervsskandaler, hvilket har afholdt virksomheder at blive noteret på First North i et halvt årti.

Henrik Kaspersen erkender, at kapitalrejsning gennem børsintroduktion er mere kendt og brugt i udlandet, men han mener, at tiden nu er moden i Danmark til nye initiativer.

Hos erhvervslivet vurderer man ligeledes, at der stadig er et behov for kapital til underskoven af danske virksomheder.

»Vi kan se, at der stadig er behov for finansiering og investeringer til nye initiativer i mange af vores medlemsvirksomheder. Vi kan jo se, hvor stor interessen har været for vækstlån og vækstkautioner hos Vækstfonden i forbindelse med efterårets kreditpakke,« forklarer Sidsel Dyrholm Holst, der er chef for MMV og Entrepreneurship hos DI.

Hun understreger, at det er en god ting med et bredt udvalg og flere instrumenter til at rejse kapital for de danske vækstvirksomheder. Nu må det så stå sin prøve, om der er tilstrækkeligt med interesse fra investorerne, vurderer hun.

Det er ifølge Niels Mengel, der er formand for Dansk Aktionærforening, ikke en markedsplads for helt almindelige danske småaktionærer, da risikoen ganske enkelt er for høj. Tidshorisonten kan desuden være meget lang, da likviditeten på den slags børser er meget lav, og derfor kan det være vanskeligt at sælge sine aktier igen, vurderer han.

»Det er et marked for de professionelle investorer og dem, der er risikovillige. Man skal vide, hvad man snakker om og kende den pågældende branche og virksomhed rigtigt godt,« forklarer han og tilføjer, at antallet af den slags investorer ikke er så stort i Danmark.

GXG Markets forventer at indgå samarbejde med en række virksomhedsrådgivere i Danmark i løbet af 2013, som kan rådgive virksomhederne om mulighederne for at hente kapital på den nye markedsplads.

»Det her kommer ikke til at ske over night, men vi tror på, at der er et marked over tid,« siger Henrik Kaspersen og peger på, at i England har det været en succes med en omsætning på næsten 100 millioner pund i 2012.