Ny usikkerhed om USA-banker

Citigroup vil sælge fra og ændre radikalt på sin model. Bank of America har angiveligt bedt om et nyt milliardindskud fra finansministeriet. Ny tvivl om bankernes helbred sender USAs finansaktier i gulvet og giver Obama endnu mere at tænke på.

Foto: AFP. USAs storbank Citigroup aflægger i dag regnskab. Analytikerne venter med tilbageholdt åndedræt.
Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Netop som Barack Obama og hans rådgivere formentlig håbede, at banksektoren var svag men stabiliseret; netop som de formentlig koncentrerede sig om at få sat skub i USAs recessionsramte økonomi igen, er der de seneste dage opstået ny, katastrofal tvivl om de amerikanske bankers levedygtighed.

Forlydender om et kvartalsunderskud i dag fra storbanken Citigroup, der kan blive langt større end forventet, har fået rygterne til at svirre om, at Citi de kommende uger vil sælge fra i stor stil og ændre radikalt på hele sin forretningsmodel. Citi siger farvel til tanken om »det finansielle supermarked« – formentlig efter pres fra USAs regering, som i november måtte frelse Citi med et indskud på 45 mia. dollar.

Usikkerheden blussede yderligere op i går efter medierapporter om, at USAs største bank, Bank of America (BofA), er tæt på en aftale med finansministeriet om endnu et millardindskud. Banken er angiveligt blevet overrasket over problemerne i investeringsbanken Merrill Lynch, som BofA overtog i løbet af en hektisk weekend i september. Tabene i Merrill er angiveligt så store, at BofA-direktør Ken Lewis i december truede med droppe handlen.

Og selv et overraskende solidt regnskab fra JP Morgan Chase kunne i går ikke vende stemningen. Banken kom ud af fjerde kvartal med et lille plus, men tabte 76 pct. af sin profit og oplever ifølge topdirektør James Dimon, at aktiviteten falder »temmelig dramatisk«.

BofA- og Citi-aktierne styrtdykkede på Wall Street med 26-28 pct., først og fremmest fordi BofAs trængsler sår ny tvivl om, hvorvidt andre banker også snart får brug for at vende tilbage til finansministeriet med hatten i hånden. Flere detaljer om BofA-aftalen slipper formentlig ud i næste uge, når banken aflægger kvartalsregnskab. BofA fik allerede i efteråret et indskud på 25 mia. dollar fra USAs regering.

»Selv med hjælp fra regeringen tror vi, at BofA får bruge for at skære sit aktieudbytte eller rejse ny kapital de kommende måneder,« siger analytiker Stuart Plesser til Wall Street Journal, mens direktør Kevin Kruszenski siger til Bloomberg, at »Merrill-købet må have været farligere, end de troede«.

Tiden med milliardtab i USAs banker ser ikke ud til at være forbi endnu, og der er heller ingen tegn på, at recessionen har tænkt sig at slippe grebet før tidligst i slutningen af 2009.

»Det føles som et sort hul,« siger analytiker John McDonald til New York Times: »Investorerne har svært ved at begribe omfanget og tyngden af tabene.«

En vending på USAs boligmarked – eller i hvert fald en bund under de stejle prisfald betragtes som afgørende for en vending i bankernes tilstand og i økonomien generelt. Men heller ikke fra den front var der godt nyt i går. Nye tal fra organisationen RealtyTrac viser, at antallet af tvangsauktioner steg med 81 pct. i løbet af 2008.