Ny tysk nedtur for Novos insulin

Novo Nordisk er igen løbet ind i et nederlag i Tyskland, hvor myndighederne stadig ikke ser nævneværdige fordele forbundet med Novos insulin sammenlignet med human insulin.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er Gemeinsamer Bundesausschuss, GBA, der rådgiver tilskudsmyndighederne, som onsdag eftermiddag har offentliggjort sin vurdering af Tresiba.

Det fremgår af Bloomberg News.

Det sker blandt andet på baggrund af en rapport fra det rådgivende institut (IQWIG) som i starten af august kom med en tilsvarende konklusion. Ved den lejlighed sagde koncerndirektør med ansvar for Novos markedsføring Jakob Riis til Ritzau Finans, at afgørelsen ikke kom som nogen stor overraskelse.

De tyske myndigheder konstaterede således dengang, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at Novos insulin har fordele sammenlignet med langt billigere human insulin. Men det skyldes et langt stykke af vejen, at Novos studier sammenligner med det mest benyttede langtidsvirkende insulin, Lantus, og ikke det langt ældre humane insulin, mener selskabet.

- Vi er overbeviste om, at vi finder en eller anden løsning på, hvordan Tresiba kan være permanent tilstede på det tyske marked. Det her er bare første trin i en længere proces med myndighederne om tilskuddet til Tresiba, og afgørelsen kommer ikke som nogen stor overraskelse for os, da vi godt har været klar over, at man gerne ville sammenligne med human insulin, sagde Jakob Riis i august.

Ved den europæiske lancering af Tresiba besluttede Novo i første omgang at sortere det tyske marked fra på grund af en ret skrap kurs hos de tyske sundhedsmyndigheder, der ved flere lejligheder har vist sig meget lidt villige til at betale ekstra for nye lægemidler. Novo ændrede dog holdning tidligere i år og valgte alligevel at lancere i Tyskland.