Ny type finansiering skal bevare virksomheder på danske hænder

Kun ganske få gange er låneproduktet »venture debt« givet i Danmark. Nu har startupkometen Templafy hentet 80 mio. kr. gennem venture debt fra Vækstfonden i samarbejde med Danske Bank. Forhåbningen er, at man kan holde de danske vækstsucceser på dansk jord i længere tid.

Templafy har netop modtaget en kapitalindsprøjtning på 80 mio. kr. Tidl. TDC-direktør og investor Jesper Theill Eriksen (til venstre) er adm.direktør, og Preben Damgaard (til højre) er bestyrelsesformand. Den tidl. direktør, Christian Lund (midterst), er produktguru. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Det kræver kapital, når nye danske virksomheder ønsker at opskalere forretningen og udvide til andre lande: Jo større vækst, des større kapital.

Derfor er de mest frembrusende danske startups afhængige af funding-runder, hvor virksomheden tilføres kapital mod en ejerandel af virksomheden – i mange tilfælde fra udenlandske investorer. Det forsøger Vækstfonden at gøre op med gennem et nyt låneprodukt, der indtil videre kun er givet en lille håndfuld gange i Danmark.

Seneste – og største – eksempel er virksomheden Templafy, som netop har fået 80 mio. kr. gennem det såkaldte »venture debt« fra Vækstfonden i samarbejde med Danske Bank.

»Det betyder, at vi får mulighed for at skabe mere værdi i virksomheden, før vi skal sælge aktier, hvis man sætter det på spidsen,« siger Templafys adm. direktør, Jesper Theill Eriksen.

Investeringen skal bruges på at sætte endnu mere skub i den i forvejen hastigt voksende virksomhed. Helt konkret skal Templafy ansætte nye folk til de i alt fire kontorer, som i dag ligger placeret i København, Berlin, Eindhoven og New York. Det samlede lånebeløb er på 80 mio. kr., som er fordelt mellem en klassisk kassekredit i Danske Bank og det såkaldte venture debt fra Vækstfonden, der er et seksårigt lån.

Klavs Hjort, chef for Danske Banks arbejde med startups

»Vi er stolte af, at man med dansk kapital er lykkedes med at tage kampen op mod udenlandske penge og støtte en virkelig god og sund dansk virksomhed med kæmpe potentiale. «


Templafy blev stiftet i 2014 og har hovedkontor i København. Virksomheden udvikler og leverer en platform, som effektiviserer og strømliner større virksomheders dokumenter og præsentationer, så medarbejderne lynhurtigt kan oprette dem med det rigtige logo, den rigtige skrift og de rigtige billeder i alle standardprogrammer.

Før fuglene flyver fra reden

Tilbage i starten af 2018 hentede Templafy 100 mio. kr. i sin serie B-funding-runde med investeringer fra den store amerikanske investeringsvirksomhed Insight Venture Partners og britiske Dawn Capital. Templafys første investor var Seed Capital, Danmarks største og mest aktive fond for tidlige investeringer.

Tidl. TDC-direktør og investor Jesper Theill Eriksen er i dag adm. direktør i Templafy. Arkivbillede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Halvandet år senere er der brug for yderligere kapital for at understøtte væksten, og her kommer låneproduktet venture debt ind i billedet. Venture debt er nemlig et såkaldt »bro-lån«, der bygger bro mellem funding-runderne, og som betyder, at Templafy kan skaffe kapital i en mellemperiode, og dermed udskyde næste funding-runde – og dermed bevare en større ejerandel på egne hænder.

Vækstfonden har gennem en længere periode holdt øje med bølgen af venture debt-lån, som er blevet særligt populære i Silicon Valley, men også er rykket ind på det europæiske marked. Indtil videre tilbydes venture debt-lånet i Danmark også kun hos netop Vækstfonden, der gennem satsningen ønsker at gå forrest i understøttelsen af de danske virksomheder gennem vækstfaserne.

»Vi ønsker at skubbe på i hele det danske økosystem for startups, så virksomhederne kan skalere globalt, også når de er skabt og befinder sig på dansk jord,« siger Rolf Kjærgaard, der er adm. direktør hos Vækstfonden, som selv er kunde hos Templafy.

Hos Danske Bank ser man ligeså stort potentiale i Templafy.

»Vi er stolte af, at man med dansk kapital er lykkedes med at tage kampen op mod udenlandske penge og støtte en virkelig god og sund dansk virksomhed med kæmpe potentiale. Vi håber, at man med dansk kapital kan fastholde hovedkontoret og dermed arbejdspladser i Danmark,« siger Klavs Hjort, chef for Danske Banks arbejde med startups og vækstvirksomheder.

Templafy har hovedkontor midt København, hvor både danske og udenlandske medarbejdere holder til. Arkivbillede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

De tre gyldne elementer

Rolf Kjærgaard fra Vækstfonden understreger, at venture debt ikke er et masseprodukt. Det er målrettet den gruppe af virksomheder, som allerede har rejst venturekapital, men som gennem venture debt kan få lidt længere løbebane og dermed udskyde den kommende kapitalrejsning.

»De er et godt eksempel på en startup, som med yderligere kapital kan blive en stor dansk virksomhed. De har en spændende teknologi, dygtig ledelse og fornuftige resultater. Sådanne virksomheder ser vi gerne blive bygget ud af Danmark, i stedet for at de rykker teltpløkkerne op og flytter til udlandet,« siger han.

Også Klavs Hjort fra Danske Bank kalder Templafy for en »fantastisk virksomhed«. Han nævner de samme tre grunde til at investere i Templafy som Vækstfonden: God ledelse, gode resultater og godt produkt.

»Øvelsen for os har været, at selvom Templafy er en sund virksomhed, så investerer de alt i vækst. Så hvis man kreditvurderer dem som en traditionel kreditvurderingssag, ville det være svært for os eller andre banker at være med, men gennem vores arbejde med startups har vi fået en forståelse for, hvad vi skal kigge efter i de her tilfælde. Derfor føler vi ikke, at vi løber større ricisi her, end vi traditionelt gør,« siger Klavs Hjort.

Jesper Theill Eriksen fra Templafy er naturligvis glad for kapitalindsprøjtningen, som i høj grad skal sætte fart på det amerikanske marked. I dag har Templafy 30 ansatte i New York, men forventer at fordoble det antal på kort tid.