Ny TV-revolution på vej

Svenskerne tager til november et nyt, afgørende skridt for at få bedre TV-signaler. Men der er øretæver i luften.

Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Allerede om to måneder vil de to landsdækkende, svenske TV-kanaler blive sendt i fuld HD-kvalitet med bedre billeder og bedre lyd. Det vil vende op og ned på TV-verdenen i Sverige, og der vil blive fulgt intenst med fra dansk side, hvor man senest i 2012 skal igennem samme øvelse.


»Det bliver fra november - senest,« fastslår distributionschef i Sveriges Television (SVT), Per Björkman.


Alle skifter


SVT har, ligesom Danmarks Radio, i en periode haft en særlig ekstra TV-kanal, som sender i HD-kvalitet. HD - højdefinition - er et finere TV-signal, som giver skarpere og mere farveægte billeder og en finere lyd. Det kræver et moderne fladskærmsfjernsyn at kunne opleve den bedre kvalitet. 


Gamle billedrørsfjernsyn kan ikke modtage signalet.17. juni fik SVT sammen med en række andre TV-selskaber tilladelse af en svenske stat til at sende i HD. Dermed vil de to landsdækkende programmer, SVT1 og SVT2, fra november blive sendt ud i HD-kvalitet som standard.


»Vi bytter simpelt hen om, så HD-kanalen bliver hovedkanalen, og så nedkonverterer vi signalet til dem, der kun kan modtage et standard SD-signal,« forklarer Per Björkman på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i den tyske hovedstad.


HD-kvalitet bliver udgangspunktet


Skiftet betyder ikke, at svensk TV med ét produceres i ægte HD-kvalitet. Allerede på SVTs særlige HD-kanal i dag, som er en kopi af SVT1, er en stor del af udsendelserne optaget i standardkvalitet. 


SVT opskalerer så de pågældende udsendelser, så de kunstigt kan sendes ud i HD-kvalitet, selv om originalmaterialet ikke er det. Danmarks Radios særlige HD-kanal, DR-HD, som fik premiere 1. november 2009, sender derimod udelukkende HD-materiale ud. 


DR ønskede klare linier, så folk vidste, at HD faktisk var HD.Både DR-HD og de to svenske HD-kanaler vil være gratis at modtage, når man i forvejen betaler licens. Andre HD-kanaler, typisk med sport, er normalt tilkøb hos ens TV-leverandør.


Ballade på vej...


Skiftet vil dog volde adskillige problemer i de små hjem, forudser SVT. For samtidig med at man skifter, vil man nemlig også ændre selve den måde, som TV-signalet sendes ud på til modtagelse på antenner.


Teknologien kaldes i dag DVB-T, hvor »T« står for »terrestrisk«, altså jordbaseret, da antennerne står på jorden. Imidlertid har teknologien udviklet sig, så der i dag findes en ny, kaldet DVB-T2. Den gør det muligt at klemme TV-signalet så meget sammen, at der reelt kan sendes dobbelt så mange signaler ud på den samme båndbredde. Man får altså plads til to kanaler for hver en kanal i dag, og det er naturligvis attraktivt for TV-selskaberne.


Ulempen er, at de mange digitale omformerbokse og indbyggede digitale modtagere ikke forstår det nye DVB-T2-signal. Man skal med andre ord købe en ny boks for at kunne se fjernsyn og vel at mærke en ny boks pr. tilsluttet apparat (fjernsyn, DVD-optager m.m.).


Det slagsmål er SVT indstillet på at tage, for før eller siden vil samtlige TV-stationer verden over skifte til DVB-T2, og så kan man lige så godt gøre det med det samme, lyder tankegangen fra Nordens største TV-station.


»Gør det nemt!«


Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, som også besøger messen, forstår fint problematikken.


»Man kan blot ønske sig, at forbrugerelektronikbranchen gør sig de største anstrengelser for, at kunderne kan klare sig med at skifte dele ud i de eksisterende apparater,« lyder hans bøn.