Ny Torm-bestyrelse på svær opgave

Bankerne har fundet fire nye herrer med tung shipping-erfaring til Torms bestyrelse, som skal forsøge at få rederiet på ret kurs igen.

Torms bestyrelse er efter restruktureringen skiftet ud, og der bliver blandt investorer nikket anerkendende over de nye folks store erfaring med shipping. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er utvivlsomt blevet draget et lettelsens suk i rederiet Torms kontorer, da de nye hovedejere i form af bankerne torsdag aften offentliggjorde navnene på de kommende bestyrelsesmedlemmer. De fire nye herrer i bestyrelsen franske Olivier Dubois, britiske Alexander Green, norske Jon Syvertsen og danske Flemming Ipsen har nemlig tung shippingerfaring, og det indikerer, at bankerne tænker langsigtet og vil støtte selskabets overlevelseschancer.

I shippingkredse nikkes der da også anerkendende til de navne, som har sagt ja. Til sammen bestrider de ud over ledelseserfaring fra rederiverdenen også de finansielle kompetencer, som er nødvendige for en bestyrelse i et selskab, der netop er blevet restruktureret og fortsat har store udfordringer foran sig.

Flemming Ipsen med mere end 30 års erfaring fra A.P. Møller-Mærsk ventes at blive formand. Han har blandt andet været personlig assistent for Mærsk Mc-Kinney Møller og stået i spidsen for Mærsks containerforretning i Asien, inden han fik ledende roller med at få ryddet op i Mærsks nu afviklede luftfartsaktiviteter og industriselskaber.

Olivier Dubois har været finansdirektør i det store franske containerrederi CMA CGM og er til daglig chef for rådgivningsselskabet Alvarez & Marsal, der er specialiseret i at hjælpe selskaber i problemer som netop Torm.

Jon Syvertsen har blandt andet været kommerciel chef for det norske tankrederi Frontline og sidder i en lang række andre bestyrelser inden for shipping.

Endelig er Alexander Green specialist i energihandel og har blandt andet været marketingchef for energihandel i det gigantiske australske mine- og energiselskab BHP Billiton.

Selv om de fire herrer er yderst kompetente, er det noget af en opgave, der venter sammen med den daglige ledelse af Torm. Det prospekt, som Torm offentliggjorde i forbindelse bankernes indtræden som hovedaktionærer, viser med al tydelighed, hvor vanskelig vejen frem bliver.

Torm understreger i prospektet, at selskabet allerede 30. juni næste år risikerer at være i konflikt med bankernes lånebetingelser, hvilket kan føre til konkurs, hvis bankerne ikke er klar til at give yderligere snor.

»Hvis det ikke lykkes for Torm at opnå nye aftaler med de Sikrede Långivere og andre kreditorer, kan Torm i sidste ende være tvunget til at indlede konkursbehandling,« står der i prospektet.

Og samme vurdering giver Finanstilsynet.

»Et brud på covenanten (lånebetingelse, red.) på det tidspunkt kan betyde, at en eller flere af aftaleparterne vil påberåbe sig misligholdelsesbeføjelser i yderste fald konkursbegæring,« skriver Finanstilsynet i sin dispensation til bankerne. En dispensation, der betyder, at de ikke skal fremsætte et overtagelsestilbud til de gamle aktionærer, som nu er minoritet.

Torms situation er nu den specielle, at hoved-ejerne og långiverne er de samme banker. Bankerne har foreløbigt vist sig villige til at holde Torm flydende, om end det har kostet enorme gebyrer og månedsvis af arbejdstimer at få alle bankerne med på redningsplanen.

I sidste ende handler det om bankernes villighed til at stille likviditet til rådighed, hvis de allerede indgåede aftaler viser sig utilstrækkelige. Torm må her håbe på, at hovedbankforbindelserne, Danske Bank og Nordea, fortsat kan holde sammen på bankkonsortiet og overbevise de udenlandske banker om, at værdierne bedst beskyttes ved at bakke op om Torm.

Det er dog også klart, at der er en grænse for, hvor mange gode penge bankerne vil sende efter Torm, hvis 2013 og 2014 ikke byder på en klar forbedring af driftsresultatet en forbedring, der i høj grad vil handle om rateudviklingen, som Torm ikke er herre over.

Danske Bank og Nordea roser i en kommentar den gamle bestyrelses indsats for at redde Torm, men de tre generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer N.E. Nielsen, Christian Frigast og Jesper Jarlbæk får ingen rolle at spille i fremtidens Torm.

Den nye bestyrelse bliver officielt valgt på en ekstraordinær generalforsamling 9. januar. De største aktionærer i Torm er efter restruktureringen HSH Nordbank (13,6 pct..), Danske Bank (11,5 pct.), Nordea (11,3 pct), Deutsche Bank (6,2 pct.) og DBS Bank med 5,5 pct. af aktierne.