Ny topchef vil have Novozymes op at flyve igen

Selv om Novozymes’ nye topchef, Peder Holk Nielsen, lægger op til en mere afdæmpet stil end sin forgænger, er ambitionerne for enzymvirksomheden fortsat høje.

Ny topchef hos Novozymes, Peder Holk Nielsen og Thomas Videbæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

For Novozymes og selskabets flere end 6.000 ansatte bliver de næste to år afgørende.

Skal selskabet, som det har været tilfældet de seneste par år, være et selskab, der vokser stille og roligt og hele tiden har benhårdt fokus på udgifterne for at øge indtjeningen?

Eller skal selskabet op at flyve igen med tocifrede vækstrater, som tilfældet var, før finanskrisen og andre fortrædeligheder satte ind?

Peder Holk Nielsen, der afløser Steen Riisgaard som topchef i virksomheden fra 1. april i år, er ikke i tvivl. Novozymes skal helt op at flyve igen som en af landets førende vækstvirksomheder, og til det formål har han givet sig selv og en reorganiseret topledelse af selskabet to års respit. Fra 2015 skal Novozymes igen vokse med mere end ti pct. om året.

Det kom frem i går, da Novozymes offentliggjorde sit årsregnskab for 2012 og samtidig satte navn på Steen Riisgaards efterfølger.

»Vi har udskudt vækstmålet i to år. Vi må erkende, at efter 2009 har verden ændret sig. Forventningerne til salg af enzymer til at omdanne biomasse til ethanol er blevet udskudt noget. Nogle produkter har vist sig at være sværere at få ud til kunderne end ventet. Deres tanker har været et andet sted. Det er en vanskeligere verden, vi opererer i,« siger Peder Holk Nielsen, der understreger, at han har en anden stil end sin forgænger, den karismatiske Steen Riisgaard, der har været topchef i selskabet siden 2000.

Tocifrede vækstrater fra 2015

Selv om Peder Holk Nielsen umiddelbart er en mere afdæmpet type end Steen Riisgaard, tør han godt love tocifret vækst fra 2015, for vinden blæser ifølge den nye topchef hovedsageligt Novozymes i ryggen.

Markedet har brug for selskabets enzymer til at skabe bæredygtige produkter og erstatte olie med grøn kemi.

Foreløbig har det vist sig at være korrekt, når det gælder enzymer til vaskemidler et område, som Peder Holk Nielsen har haft ansvaret for i en årrække.

Novozymes har i årevis forsøgt at overbevise de store vaskemiddelproducenter om, at de har brug for selskabets enzymer, og det ser nu ud til at bære frugt.

Sidste år voksede salget af vaskemiddelenzymer 14 pct.

Ifølge Peder Holk kan succesen gentages på en række andre områder. Novozymes skal blot blive endnu bedre og hurtigere til at omsætte forskning til produkter i samarbejde med selskabets kunder, hvilket er årsagen til, at Peder Holk Nielsen allerede ved sin udnævnelse kunne løfte sløret for en omorganiseret koncernledelse, som fremover ikke er organiseret efter produktområder, men efter funktioner.

Peder Holk Nielsens nærmeste konkurrent til posten som topchef, Thomas Videbæk, bliver således koncernchef for forretningsudvikling og kommer dermed til at spille en central rolle for, at Peder Holk Nielsens ambitioner kan blive ført ud i livet.

Peder Holk Nielsens anden ambition er at opdyrke de muligheder, der ligger og venter på selskabet, hvis det formår at få overbevist kunder og markedet om, at selskabet kan bidrage til at producere kemi og f.eks. gødningserstatning på en bæredygtig og rentabel måde. Det bliver et af Thomas Videbæks ansvarsområder.

Globale konkurrenter

Novozymes er langtfra den eneste virksomhed, der har ambitioner på det område. Det vidner kemigiganten Duponts opkøb af Danisco om og også hollandske DSM forsøger at styrke sin position på området.

Men Novozymes føler sig godt med, efter at selskabet sidste år investerede i Beta Renewables, et joint venture sammen med en italiensk kemigigant, som har et produktionsanlæg til omdannelse af biomasse til bioethanol oppe at køre i Italien.

Novozymes føler sig nu så sikker på, at der vil komme gang i salget af enzymer til biomasse eller 2. generations bioethanol, som det også kaldes, at selskabet nu tør begynde at indregne et kommende salg som grundlag for sine vækstprognoser. Salget af enzymer til biomasse er dermed en vigtig grund til, at Novozymes tror på fremtidig vækst.

Positiv modtagelse

Peder Holk Nielsen, den omorganiserede ledelse og udmeldingerne om fornyet tocifret vækst fra 2015 blev godt modtaget af analytikerne. Flere hævede i løbet af i går kursmålene, men der var også lidt mere skeptiske røster. Markedet kvitterede med en stigning på syv procent.

»Det langsigtede mål inkluderer, at Novozymes sælger enzymer til mindst 15 biomassefabrikker i 2017 (primært i samarbejde med Beta Renewables), hvilket, vi mener, kan være optimistisk,« skriver Rune Majlund Dahl, analytiker for DNB Market, i sin analyse.

I lighed med de fleste andre analytikere forventer han ikke, at Peder Holk Nielsens tiltræden som direktør vil betyde de store forandringer for driften af Novozymes.