Ny tilbagegang for TDC

Mobilkrigen presser fortsat telegiganten, som igen går tilbage på alle fronter, men mister ikke helt så mange kunder som tidligere. Omsætningen falder i seneste kvartal.

Alle TDCs store konkurrenter henter flere kunder på det danske marked, hvor priskrigen fortsat raser. TDC har for nylig købt op i Norge og er ifølge topchef Carsten Dilling ved at blive en underholdningskoncern snarere end en telekoncern. Arkivfoto: Uffe Weng, TDC Fold sammen
Læs mere

Tilbagegangen fortsætter for Danmarks største telekoncern, TDC, som fortsat går tilbage på både omsætning og overskud men tilsyneladende har fået bremset det store frafald af mobilkunder.

Omsætningen er gået 4,8 procent tilbage til 5.643 millioner kroner, mens driftsresultatet dykker med 3,1 procent til 2.512 millioner kroner i forhold til 3. kvartal 2013.

10.000 mobilkunder har sagt farvel til TDC på tre måneder, mens 46.000 fastnetkunder har lagt røret på for sidste gang. TDC mister samtidig 1.000 TV-kunder og 1.000 bredbåndskunder. Dermed har TDC sammenlagt mistet 223.000 kunder på et år  - 611 i døgnet eller 25 kunder hver eneste time.

Prisstigninger gør ondt

TDC hævede 1. juli priserne markant på fastnetabonnementet og sætter ligeledes priserne på TV fra datterselskabet YouSee markant op fra årsskiftet.

TDC er den sidste af de fire store teleselskaber med egne net, som fremlægger regnskab for juli-september. Telia og »3« kom med deres resultater i tidligere på måneden, Telenor tidligere i denne uge. Alle tre selskaber har hentet flere kunder i nu to kvartaler i træk, mens TDC fortsat må aflevere og aflevere.

»På mobilmarkedet mistede vi 23.000 privatkunder i 3. kvartal, mens vi fik 13.000 nye erhvervskunder i samme periode. Vi må konstatere, at vi fortsat er udfordret på privatmarkedet, men det er positivt, at vi har formået at reducere afgangen sammenlignet med årets første to kvartaler. På erhvervsmarkedet er den gennemsnitlige omsætning pr. mobilkunde fortsat under pres med et fald på 12 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år,« siger TDCs koncernchef, Carsten Dilling, der overtog røret i TDC i juli 2012.

Det gennemsnitlige månedsforbrug for hver TDC-privatkunde er stort set stabiliseret og kun gået en krone ned til 119 kroner på et år, mens erhvervskunderne hver bruger for 144 kroner mod 163 kroner for et år siden.

Kundefremgang hos alle konkurrenterne

Svensk-finske Telia, der hører til blandt verdens ti største og er nummer tre i Danmark, hentede i 3. kvartal 12.000 mobilkunder og er nu oppe på 1.428.000. Til gengæld forsvandt 3.000 taletidskortkunder og 3.000 fastnetabonnenter, mens der omvendt kom 4.000 nye bredbåndskunder til. Telia Danmarks omsætning voksede fra 1.389 til 1.464 millioner svenske kroner, mens driftsresultatet steg med 11 procent fra 184 til 194 millioner svenske kroner med en indtjeningsmargen, der voksede let fra 13,2 til 13,3 procent.

»3«, der ejes med 60 procent af hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa og med 40 procent af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab Investor, hentede i juli-september endnu 12.000 nye mobilkunder og rundede 1.081.000. »3«, der også ejer lavprisselskaberne Oister og Zenji, øgede sin omsætning betydeligt, fra 590 millioner kroner i 2. kvartal til 770 millioner i 3. kvartal, især gennem aggressive kampagner for Oister. Samtidig voksede driftsresultatet (EBITDA) fra 154 til 172 millioner kroner, mens indtjeningsmargenen omvendt faldt fra 26 til 22 procent.

Norskejede Telenor, der også er blandt verdens ti største, hentede i juli-september 41.000 nye mobilkunder og har nu 1.929.000. Driftsresultatet (EBITDA) er steget til 207 millioner kroner mod 119 millioner for tre måneder siden - men dog langt under sidste års 285 millioner kroner. Samtidig er overskudsgraden vokset fra beskedne 11 procent i 2. kvartal til 18 procent i 3. kvartal; det er dog stadig under sidste års 24 procent. Omsætningen er steget med seks procent fra 1.060 millioner kroner i 2. kvartal til 1.119 mio. i 3. kvartal.

Opkøb i Norge gør TDC til underholdningskoncern

Som det eneste europæiske teleselskab er TDC fortsat størst på alle områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, kabel-TV og internetforbindelser. TDC ejer lavprismobilselskaberne Telmore, YouSee Mobil (tidligere Onfone), Fullrate (som M1 er lagt ind under) samt Dansk Kabel-TV. I 2012 blev M1 lagt ind under Fullrate, mens Onfone smeltede sammen med kabel-TV-selskabet YouSee og ændrede navn til YouSee Mobil i december 2013.

TDCs aktiviteter er koncentreret i Danmark, efter at fem britisk-amerikanske kapitalfonde under ejerskabet i 2005-2011 solgte alle udenlandske aktiviteter fra. TDC selv solgte tidligere på året sin finske erhvervsforretning fra og høstede 1,15 milliarder kroner. Tilbage uden for Danmark er TDCs erhvervsforretning i Norge og Sverige. Til gengæld købte TDC i september Norges næststørste kabel-TV-selskab, Get, for 12,5 milliarder kroner og lagde sin strategi om mod fremover at blive en underholdningskoncern.

For 14 dage siden indgik TDC aftale med energiselskabet Trefor i det jyske trekantsområde om at stå for driften af Trefors fibernet og sælge TDC-produkter til Trefors kunder.

Derfor opdaterede TDC for nylig sine forventninger til 2014 og bekræfter forventningerne i 3.-kvartalsregnskabet, der kom fredag morgen.

Telmore skal levere mirakelmiddel

TDC er frem til februar 2015 i færd med at udbygge sit 4G-/LTE-mobilnet i Danmark. 4G/LTE giver datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-mobilnettet. Kinesiske Huawei overtog i marts drift, udbygning og udvikling af TDCs mobilnet i forsøget på at indhente Telia og Telenor, som til nytår er færdige med slå deres mobilnet i Danmark sammen for at sikre bedre dækning og kunne dele regningen fremover. Det samlede Telia-/Telenor-net er fortsat det bredest og bedst dækkende net, fordi Telia allerede begyndte at bygge det op i december 2010.

Det TDC-ejede lavprisselskab Telmore smed midt i juni en uventet bombe ved at lancere et tillægsabonnement, hvor man for kun 100 kroner ekstra oven i det almindelige månedsabonnement får ubegrænset adgang til musik, e-bøger, e-aviser og e-blade samt - som trumfkort - film- og TV-tjenesterne HBO Nordic, TV 2 Play og CMore - uden begrænsninger i forhold til at se det hele på en telefon, en tavle-PC eller et TV. Telmores direktør, Rasmus Busk, sagde til Berlingske, at han forventer at hente et sekscifret antal nye kunder.

Farvel til 800 medarbejdere

TDC-ledelsen har hele året været i færd med at gennemgå hele koncernen for at se, om dele af den kan lægges ud i byen. 800 medarbejdere i kundeservice - primært support og regningsafdelingen - overgik i begyndelsen af oktober til det amerikanske Sitel, som i løbet af 2015 samler opgaverne i Sønderborg og London. I foråret oprettede TDC et callcenter i Flensborg med 200-300 ansatte, efter at kundetilfredshedsmålingerne havde taget et dyk. Carsten Dilling medgav, at der har været problemer med at få de mere komplekse produkter glat på plads og for lidt bemanding til at håndtere kunderne.

TDC havde ved udgangen af september 8.678 medarbejdere, heraf de 7.692 i Danmark. Det var inden udliciteringen men er faktisk over 200 flere end for et år siden.

LÆS MERE