Ny teletopchef på plads inden sommer

Det bliver op til den nye ledelse af det fusionerede Telia/Telenor at lægge slagplanen. Første mand vil være klar inden sommer.

Telenor og Telia fusionerer i Danmark. fra venstre ses Telenors europachef Kjell-Morten Johnsen, Telias europachef Robert Andersson, adm. dir. hos Telia Søren Abildgaard og adm. dir. hos Telenor Marek Slacik på pressemødet 3. december 2014, da fusionen blev præsenteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke et slagsmål om Telia- eller Telenor-baggrund, der afgør, hvem der inden sommerferien udpeges til ny topchef for det nye danske selskab.

»Vi søger den bedste – både inden og uden for selskaberne. Det er klart, at det kunne være en fordel med kendskab til telebranchen. Men der mindre egoer i selskaberne i dag,« siger Telias europadirektør Robert Andersson til Berlingske som svar på, om der er risiko for intern ballade som den, der i 1999 fik kæmpefusionen mellem de to koncerner på verdensplan til at falde til jorden efter strid om, hvorvidt en svensker eller nordmand skulle have topposten.

Hans Telenor-kollega, Kjell-Morten Johnsen, forventer, at der kan sættes navn på den nye danske teletopchef »i 1. eller 2. kvartal 2015«. Samtidig skal der findes en uafhængig bestyrelsesformand til det nye selskab, hvor Telia og Telenor hver udpeger tre bestyrelsesmedlemmer og skal være enige om formanden. Også det skal på plads i god tid inden selve fusionen, som selskaberne venter at få EU-godkendelse af inden udgangen af 2015.

Den nye ledelse får frie hænder til både at lægge strategien og vælge fra hylderne hos Moder Telia og Moder Telenor.

Færre ansatte

Begge europadirektører vil ikke nu udtale sig om, hvor mange ansatte der skal siges op, når de danske selskaber lægges sammen, for at opnå de årlige besparelser på 800 millioner kroner, men peger begge på, at mange besparelser hentes på at samle butikssalget, IT-systemer m.m.

»Der er i hvert tilfælde ikke brug for to direktører eller to bestyrelser,« konstaterer Telias administrerende direktør i Danmark, Søren Abildgaard. »Det er op til den kommende bestyrelse at se på kandidater, og hvis jeg står på listen, tager jeg gerne en snak om opgaver og vilkår,« tilføjer han.

Hans Telenor-kollega, administrerende direktør Marek Slacik, vil ikke forholde sig til spørgsmålet men slår fast, at »det kræver indsigt i det danske marked«, og at »man skal være indstillet på at blive i minimum fem år« for at lande fusionen ordentligt.

»Indtil da skal vi holde kursen og fortsætte med at tage kunder fra konkurrenterne. Det er virkeligt vigtigt at koble alt andet fra. Jeg skal bringe mit selskab til den bedste position ved overgangstidspunktet,« siger han.

Fusionsaftalen siger, at Telia og Telenor begge kan træde ud efter to år, hvis resultatet ikke er blevet som ønsket.