Ny telegigant spiller med musklerne over for TDC

Sammenlægningen af Telia og Telenor i Danmark sker frem for alt for at skabe et stærkt modtræk til TDC. Og de to selskabers pengekasse er åben, hvis det nye danske selskab vil kaste sig over investeringer i større satsninger på at sælge faste internet- og TV-forbindelser, lover koncernfinansdirektørerne.

Telia og Telenor kommer på omdrejningshøjde med TDC på mobilsiden og er klar til at investere, hvis det nye danske selskab vil rykke på andre områder. Arkivfoto: Telia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kræver kæmpe muskler at være på det danske telemarked, og det er den væsentligste grund til, at Danmarks næst- og tredjestørste teleselskaber, Telenor og Telia, onsdag morgen skrev under på at slå sig sammen. Samtidig varsler de en mulig optrapning af konkurrencen på også faste internet- og TV-forbindelser.

»Det danske marked er ekstremt hårdt. Selskaberne skal være meget hurtige til at rykke sig. Ved at slå os sammen opnår vi tilstrækkelig skala til at kunne konkurrere på ordentlig vis på alle områder,« sagde Telenors koncernfinansdirektør Richard Olav Aa på en telekonference onsdag morgen om fusionen.

Ikke andre muligheder

Han og hans kollega fra Telia-koncernen - begge blandt verdens ti største mobilselskaber - underskrev aftalen om at gå sammen i Danmark onsdag morgen.

»Der var ikke andre muligheder i Danmark. Derfor faldt det ud på denne måde. Den mest favorable aftale kunne vi få med Telenor, ikke med TDC, og derfor kan jeg ikke kommentere andre muligheder,« sagde Telias koncernfinansdirektør Christian Luiga med henvisning til, at der tidligere har været rygter om, at Telia kunne købe TDC.

Danmark er det første sted i verden, hvor Telia og Telenor går sammen i et egentligt selskab. De to teleselskaber begyndte for næsten to år siden at slå deres mobilnet i Danmark sammen for at kunne spare en masse penge og dele regningen, samtidig med at de fik en bedre dækning.

»Både Telia og Telenor er to førende telekoncerner. Vi ønsker begge at være nummer 1 eller førende i de lande, hvor vi er. Vi fører ikke i Danmark, og vi har forsøgt at finde ud af, hvordan vi gør det. Danmark har nogle af de laveste gigabytepriser på data i Europa, og der sker en betydelig priserosion. Trods konsolideringen på netværkene (samarbejdet om mobilnet, red.) og effektiviseringer har vi kæmpet med ordentlige indtjeningsmargener, og de er ikke gode nok, hvis man ønsker at være førende og investere i dækningen. Danmark er et meget, meget hårdt marked,« sagde Christian Luiga.

Klar til at åbne pengekassen

Han gjorde opmærksom på, at teleinvesteringerne i Danmark er faldet siden 2008.

»Med denne aftale bringer vil viljen tilbage til at investere, hvilket både understøtter vore kunder og det danske samfund,« sagde Telias koncernfinansdirektør.

Fusionen vil betyde, at Telia og Telenor tilsammen sidder på 40 procent af det danske mobilmarked. TDC har 41 procent, »3« omkring 12 procent, og de omkring 40 øvrige teleselskaber sidder på omkring 7 procent.

»Vi står styrket på mobilsiden med sammenlægningen, men vi er stadig en lille spiller på fastnetsiden. Det bliver op til det nye selskabs ledelse at beslutte, hvilken strategi der fremover skal lægges. Vi har den større styrke nu til at investere på fastnetområdet, hvis det nye selskabs ledelse ønsker at gå efter det,« siger Telenors koncernfinansdirektør.

Afventer konkurrencemyndighedernes godkendelse

Det nye danske selskab, som endnu ikke har fået et navn, vil få en syv mand stor bestyrelse, hvoraf Telia og Telenor hver udpeger de tre medlemmer. Der skal også findes en direktør for det danske selskab, og det er man i gang med.

Fusionen kræver godkendelse af konkurrencemyndighederne. Telia og Telenor har anmeldt den over for EU-Kommissionen og forventer en godkendelse i løbet af 2015.