Ny teknologi kan spare flybranchen milliarder

En ny teknologi gør det muligt for fly at spore askeskyer. Det kan spare flyselskaber for milliarder ved et nyt vulkanudbrud.

Da den islandske vulkan Eyjafjallajökull i 2010 spredte en askesky over store dele af Europa kostede det branchen 18 milliarder kr.  Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en svær periode for flybranchen, da askeskyen fra den islandske vulkan i 2010 drev ind over Europa. Askeskyen bremsede flyafgangene i store dele af Europa i seks dage. Det endte med at koste branchen 18 milliarder kroner.

Men det er ikke sikkert, at det vil gentage sig ved en lignende situation. Ny teknologi gør det muligt at spotte askeskyer og måske spare branchen for mange milliarder. Det kom frem på et pressemøde i Toulouse i går skriver branchesitet Check-in.dk.

Det er easyJet, der sammen med Nicarnica Aviation og Airbus, har forsøgt at finde frem til en løsning på problemet, så branchen ikke risikerer at ende i samme situation som i 2010. Nicarnica Aviation forsker i meteorologi, og det er direktøren for selskaber, der har udviklet teknologien. 

AVOID som den bliver kaldt gør fly i stand til at måle mængden af askepartikler i luften. Ian Davids, der er chefingeniør i easyJet, forventer, at den nye teknologi vil være klar i slutningen af 2014.