Ny teknologi fordrer etiske overvejelser

En diabetesscreening hos optikeren hæver forebyggelsesraten og mindsker køen ved lægen. Universitets­lektor mener dog, at der er etiske udfordringer.

RetinaLyze. Robert Birch og de to systemudviklere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

»Minus tre en halv på begge øjne og tegn på diabetes.« Det kan være beskeden, næste gang du går til Profil Optik for at få tjekket synet.

Optikerkæden har nemlig siden april kunne tilbyde en ekstra service, der ved hjælp af et kamera og et avanceret algoritme-system kan screene øjets nethinde for spor på diabetes. Det er virksomheden RetinaLyze, der står bag teknologien, og ifølge administrerende direktør Robert Birch har metoden et stort globalt potentiale.

»Diabetes er et kæmpe verdensproblem, som vi bliver nødt til at forebygge. Men der er simpelthen ikke øjenlæger nok til at screene alle, så teknologien er altafgørende her. Det gør det mange gange nemmere og billigere,« siger Robert Birch.

Screeningen er ifølge ph.d. i sundheds­sociologi og lektor i sundhedsfremme ved Syddansk Universitet Pernille Tanggaard en del af en trend, hvor sundhedstjek ud­liciteres fra de praktiserende læger til apps, selv­dianose-udstyr og ikke-lægefaglige erhverv.

Pernille Tanggaard byder den nye teknologi og måleudstyret velkommen, men er også skeptisk over for kombinationen af optiker og sundhedstest.

»Den etiske diskussion er lige så relevant. Når man går til lægen, gør man det fordi, man har taget stilling til, at man gerne vil have et sundhedstjek. I det her tilfælde tager man til optikeren for at få briller, og så bliver man ligesom påduttet information om sit helbred. Det er måske ikke optikerens lod at formidle den slags information,« siger Pernille Tanggaard Andersen.

Udstyret er blevet testet og certificeret af Herlev Hospital, Steno Diabetes Center og Københavns Universitet til at være et pålideligt screeningsredskab, og Robert Birch er ikke bekymret for etikken.

Som et termometer

»Så længe vi ikke stiller en egentlig diagnose, synes jeg ikke, der er noget etisk at bekymre sig omkring. Hvis billederne viser små blødninger eller udvidelser på blod­karrene, opfordrer optikeren kunden til at henvende sig hos en øjenlæge,« siger Robert Birch og fortsætter:

»I virkeligheden er det ikke meget forskelligt fra at have udviklet et termometer, som man jo bruger til at måle sin temperatur, hvis man har mistanke om feber. Hvis det viser 39 grader, er man nok syg.«

For Pernille Tanggaard handler problematikken i lige så høj grad, om hvordan informationen formidles. Ifølge hende skal man være forsigtig med, hvordan man håndterer information omkring eventuelle sygdomme.

»Man kan risikere at skabe unødvendig frygt. Man kan godt være disponible overfor visse sygdomme, som aldrig kommer i udbrud. Der kunne jeg godt stille spørgsmålstegn ved, om det er optikerens ansvar at formidle den slag information,« siger Pernille Tanggaard Andersen.

På den anden side er hun ikke i tvivl om, at udviklingen peger i retning af endnu flere tests og forebyggende screeninger.

»Jeg tror, at vi kun har set minimalt af, hvad der i fremtiden kommer til at være af test og målinger på vores kroppe og om vores sundhed. Teknologien gør det let og billigt og er lige rundt om hjørnet, så det er kun etikken og moralen, der stiller grænser,« siger Pernille Tanggaard Andersen.