Ny teknik kan gemme vindmøllestrøm

Vindmøller skaber en hel masse energi, især når det blæser rigtig meget. Men man kan ikke gemme den overskydende energi til sløje tider, når vinden har lagt sig. Endnu.

Men med et apparat og en helt ny teknik vil de danske kraftvarmeværker om ganske kort tid være klar til at gemme energien fra vindmøller og vandkraftværker.

- Det ligner faktisk en dyppekoger, men det er en ordentlig kleppert, der lægges ind i selve den store tank, der er på et kraftvarmeværk, siger sektionsleder Kim Behnke i Energinet.dk, der har ansvaret for hele det danske elforsyningsnet, til Radioavisen.

Fri for at sælge strøm gratisMed dyppekogeren vil man ikke alene kunne gemme noget af den overflod af energi, som vindmøller laver, når det rigtigt blæser.

Man vil endda kunne skrue ned eller midlertidigt stoppe for kraftvarmeværkernes normale produktion på kul eller gas med dertilhørende CO2-udslip.

Og i tilgift udnytte vindmøllestrømmen, når den er billigst.

Som det er i dag, sælger vi den overskydende strøm, som blandt andet vindmøller producerer billigt til udlandet, nogle gange kan prisen gå helt i nul, for at den miljøvenlige strøm dog bliver brugt til gavn for klimaet.

Vi venter bare på, at EU skal sige god for systemet, som Skatteministeriet har sendt til godkendelse.

Og det skulle være på plads måske om et par måneder, siger chefkonsulent i ministeriet Jens Holger Helbo Hansen.

Han har også sat tal på den effekt mod C02-udslippene, der kan hentes med den nye metode.

- Det svarer sådan cirka til en bilfri dag hver fjortende dag, siger han.

Og det kommer endda ikke til at koste penge at opnå den fordel.

- Rent faktisk giver det en samfundsmæssig gevinst på 170 millioner kroner, siger Jens Holger Helbo Hansen.

Kilde: Radioavisen