Ny svensk bankpakke om få uger

Inden for få uger vil Sverige præsentere en ny bankpakke, der lige som den danske bankpakke II skal sikre statslige rekapitalisering af de svenske banker.

Foto: Scanpix. Den svenske regering ventes at lancere en ny bankpakke om få uger.
Læs mere
Fold sammen
Om to uger begynder regnskaberne at komme fra Nordens største banker, som Danske Bank, Nordea, SEB og Swedbank. Og kort efter vil den svenske regering løfte sløret for en ny bankpakke, skriver Dagens Industri.

"Et fingerpeg om hvad det kan indeholde er det omfattende mandat vi fik af Riksdagen den 29. oktober. Der er alt fra hybridkapitallån og forskellige typer af kapitaltilskud til deltagelse i markedsmæssige emissionsprogrammer," siger finansmarkedsminister Mats Odell til avisen.

"Vi lægger vægt på, at hvis der bliver et program, så er det et som kan skabe tillid til at svenske virksomheder og finansinstitutioner kan klare de udfordringer som kommer," fortsætter Odell.

Fokus på bankernes kapital
"Spørgsmål et, to og tre er bankernes kapitalbehov samt kvaliteten af bankernes aktiver, hvilket først og fremmest vil sige udlån og værdipapirer. Kapital er jo for bankerne, hvad blod er for hjertet," siger Rodney Alfvén, analysechef i aktiehuset Cheuvreaux Nordic til Dagens Industri.

I Danmark blev alle partier bortset fra Enhedslisten 18. januar enige om en ny bankpakke. Mens den første bankpakke i begyndelsen af oktober sikrede en statsgaranti på stort set alle bankernes lån og indlån, så sikrede den nye bankpakke bankernes solvens, ved et massivt udlån af op til 100 milliarder kr. i hybrid kernekapital, der er lån som tæller med i bankernes solvens.

Sverige: Andre bankpakker virker ikke
I Sverige er man tilsyneladende ikke imponerende over den danske bankpakke, der helt undgår at staten tegner aktier i de danske banker.

"Vi kan, ved at analysere de programmer, der er lanceret i andre lande, konstatere, at de ikke har givet tilstrækkelig tillid," siger Mats Odell til Dagens Industri.

Den svenske bankpakke kan få direkte betydning for den danske pakke. Primært fordi udformningen af den svenske pakke kan få stor betydning for, om Nordens største bank, Nordea, vil benytte sig af muligheden for at låne mellem 15 og 20 milliarder kr. af den danske stat.

Pressede svenske banker
Sverige er karakteriseret ved en langt større bankkoncentration end Danmark. De fire hovedbanker, Nordea, Handelsbanken, SEB og Swedbank dominerer fuldstændigt bankmarkedet.

Og selv om boligboblen slet ikke har været lige så massiv i Sverige som i Danmark, så har Nordea, SEB og Swedbank meget store eksponeringer mod de baltiske lande, hvor de tilsammen sidder på 98 procent af bankmarkedet.

I øjeblikket gennemgår Estland, Letland og Litauen en omfattende økonomisk krise, som med sikkerhed også vil ramme de svenske storbanker. Det har særligt lagt pres på Swedbank, der dog allerede har gennemført en styrkelse af kapitalen.

I Stockholm går spekulationerne primært på, at SEB og eventuelt Nordea er i gang med at undersøge mulighederne for at få frisk kapital, i givet fald formentlig med statslig støtte.