Ny storbank i Grækenland fødes mandag

To store græske banker vil mandag annoncere en sammenlægning. Banken bliver blandt de 25 største i eurozonen.

Foto: JOHN KOLESIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af Grækenlands største pengeinstitutter, EFG Eurobank og Alpha Bank, ventes mandag at offentliggøre en sammenlægning. Det skriver Wall Street Journal. Finansavisen har sine oplysninger fra tre personer med kendskab til planerne.

- Vi forventer, at fusionen offentliggøres mandag, siger en af kilderne til avisen.






- Der er tale om en venligsindet sammenlægning med det formål at skabe et stort, solidt pengeinstitut for både Grækenland og det sydøstlige Europa. Det bliver en af de 25 største banker i eurozonen, uddyber han.

Den sammenlagte bank vil have aktiver for cirka 150 milliarder euro, og omkring 80 milliarder euro i indeståender. Dermed overhales den aktuelt største kommercielle bank i landet, National Bank of Greece, målt på aktiver. ifølge en anden kilde har sammenlægningen mellem EFG Eurobank og Alpha Bank været drøftet i månedsvis.

Den økonomiske krise i Grækenland har fremrykket beslutningen om at gå sammen, beretter Wall Street Journal.







Sammenlægningen vil sandsynligvis involvere tilførsel af frisk kapital i omegnen af to milliarder euro, fortæller en tredje person med kendskab til forhandlingerne.

Ifølge kilden vil blandt andet det statslige investeringsselskab i Qatar bidrage til kapitalindsprøjtningen ved at købe nyudstedte obligationer fra den sammenlagte bank for 500 millioner euro.

I forvejen ejer Qatar Investment Authority en mindre del af aktierne i Alpha Bank. At investeringsselskabet er villig til at tilføre fusionsbanken midler, ses som en blåstempling af aftalen, siger en kilde til avisen. Ingen af de to banker har reageret på henvendelser fra Wall Street Journal.





Siden finanskrisen ramte Grækenland, har landets banker mistet omkring 90 procent af deres værdi på aktiemarkederne. Eurobank er den næststørste bank målt på udlån i Grækenland, mens Alpha Bank følger lige efter.

Både den græske regering og centralbanken i Athen har opfordret pengeinstitutterne i landet til at konsolidere sig gennem sammenlægninger for derved at bidrage til at hive landet igennem den økonomiske krise. /ritzau/