Ny Spies-ejer undviger svensk kæmperegning

Med norsk rigmand i spidsen har de nye ejere af Spies undgået en millionregning til at betale udestående løn og pension til de ansatte i den svenske del af rejsekoncernen.

Her ses Petter Stordalen, mens han fejrer, at han er en af de nye ejere af rejsebureauet Ving, som han købte sammen med danske Spies. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/Ritzau Scanpix

Den farverige norske rigmand og hotelkonge Petter Stordalen og de øvrige købere af Spies og Ving slipper for at betale en millionregning til ansatte i den svenske del af rejsekoncernen, Ving.

Både Spies og Ving er købt ud af konkursboet efter den kuldsejlede rejsegigant Thomas Cook. Men køberen efterlader altså også en millionregning til pension og ubetalt løn til de ansatte i Sverige.

Det skriver blandt andre Svenska Dagbladet, som ligefrem beskylder Petter Stordalen for at lyve undervejs i overtagelsen af de skandinaviske dele af Thomas Cook – og herunder Spies.

Under alle omstændigheder bekræfter konkursboet i Thomas Cook over for Svenska Dagbladet, at redningen af Ving-gruppen medførte, at store udgifter blev efterladt hos dels den svenske lønmodtagergaranti samt et forsikringsselskab.

Baggrunden for regningen er, at Ving-ansatte i Sverige i forbindelse med Thomas Cook-konkursen ikke fik hverken udbetalt feriepenge eller indbetalt pensionsbidrag.

»I Ving Sverige er det mellem 500 og 600 personer, som kommer til at få deres ferieløn for 2019 og 2018 gennem den statslige løngaranti,« siger Lars Zetterberg, som bestyrer konkursboet, til Svenska Dagbladet.

Dertil kommer, at de ansattes pensionsbidrag for perioden skal betales af forsikringsselskabet PRI Pensionsgaranti.

Kommunikationschef i Vinggruppen, Fredrik Henriksson, bekræfter over for den svenske avis, at de nye ejere kun tager sig af visse udestående regninger i forbindelse med opkøbet, og at det drejer sig om udgifter til hoteller, så bestilte rejser kan gennemføres.

Det var 30. oktober i år, at Petter Stordalen og to fonde opkøbte de skandinaviske dele af Thomas Cook.