Ny spansk-tysk vindmøllegigant får offshore-base i Vejle

Efter fem måneders tilløb blev de to store vindmølleproducenter, tyske Siemens og spanske Gamesa fredag enige om at slå deres vind-aktiviteter sammen. Herefter er Vestas blevet skubbet ned på andenpladsen.

Siemens havvindmøller Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den tyske industrigigant Siemens og den spanske vindmølleproducent Gamesa er fredag blevet enige om at slå deres vindmølleforretninger sammen til verdens største i branchen foran Vestas.

Siemens var i forvejen verdens største inden for offshore-vindmøller og det sammenlagte tysk-spanske vindmølleselskabs havmølle-forretning får hovedkvarter både i Hamborg i Tyskland og i Vejle i Danmark, hvor Siemens i mange år har haft sine udviklingsaktiviteter.

Hovedbasen for landmølleforretningen bliver i Spanien.

I en fælles meddelelse oplyser Siemens og Gamesa, at de slår deres vindmølleforretninger sammen i en virksomhed, hvor Siemens kommer til at eje 59 pct. og Gamesas aktionærer 41 pct. Gamesa-aktionærer får samtidig et kontantbeløb på 3,75 euro pr. aktie, svarende til godt en milliard euro i alt.

Sammenlægningen af de to store virksomheder skal efter planen generere synergieffekter på årligt 230 mio. euro på driften, oplyser parterne.

Den nye vindfusion vil på verdensplan have opsat vindmøller med en samlet effekt på i alt 69 GigaWatt.

Den sammenlagte ordrebog er på cirka 20 milliarder euro, den årlige omsætning 9,3 milliarder euro og proforma driftsoverskuddet er på 839 mio. euro.

Til sammenligning omsatte Vestas sidste år for 8,4 milliarder euro, som gav et driftsoverskud på 860 mio. euro.

Aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen, siger til Ritzau Finans, at den spansk-tyske fusion er en god nyhed for Vestas.

»Nuvel det giver hårdere konkurrence, men man får en spiller mindre, og det er mere væsentligt og positivt,« siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Den konsolidering, der sker i vindbranchen er en større fordel, vurderer han.

At det er Siemens og Gamesa, der har fundet sammen, er ganske natgurligt, for de passer godt sammen.

Udover at Siemens er verdens største til havs, så har tyskerne et godt fodfæste i Nordamerika og Nordeuropa, mens Gamesa er stærk i Sydeuropa og på vækstmarkederne såsom Indien og Sydamerika.