Ny software skriver artikler

Nu skal computeren skrive om basketball-kampe i USA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne artikel er ikke skrevet af en computer. Det lyder måske som en selvfølge. Men vi journalister må snart indstille os på, at computeren overtager vores arbejde. Det amerikanske firma StatSheet har udviklet et program som kan tygge sig gennem sportsresultater og forvandle dem til færdige artikler. Det fortæller New York Times.


StatSheet har oprettet et helt netværk af websteder med sportsresultater fra de populære college-basketball kampe i USA. Foruden statistik om kampene finder man også det, som StatSheet kalder ”automatiseret indhold” på hvert websted. Det er artikler skrevet af computeren, som fortæller om hvordan holdet har klaret sig tidligere og hvordan det måske vil klare sig fremover.

Et eksempel på en computerskrevet artikel kan ses her: ”Ohio State Gets 102-61 Monster Win Over North Carolina A&T.” Den består af 10 sætninger og 156 ord. Sproget er varieret, men der er også nogle små fejl. Et menneske kunne gøre det bedre.

Faktisk er programmet fra StatSheet mindre avanceret end man måske skulle tro. Det benytter blot en database med omkring 5.000 sætninger og et sæt af skabeloner for artiklerne. Det fungerer måske for sportsresultater – men det bliver svært at overføre til andre områder, hvor der er større variation i indholdet.

StatSheets software mangler helt den lingvistiske forståelse, der er nødvendig for at skrive længere og mere komplekse sætninger. Det kommer måske i version 2.0.