Ny snak om Telia-opkøb i Danmark

Den svensk-finske telegigant har over 17 milliarder kroner i kassen og vil styrke den danske forretning, siger Telias europadirektør.

Telias topchef, Johan Dennelind, har masser af penge i kassen og vil gerne styrke Telia i Danmark gennem opkøb. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telias pengekasse er så bugnende, at telegiganten, der hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, ser sig seriøst om efter nye opkøb og har et godt øje til Danmark.

»Vi sidder med vore regneark og lommeregnere ligesom mange andre og ser på konsolidering. Mange af mulighederne, som vi ser, er realistiske,« siger Robert Andersson, Telias europadirektør, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Vil styrke kerneforretningen i Danmark

Telias pengekasse er nu på 21,1 milliarder svenske kroner (17,1 milliarder danske kroner) i kontanter - 16 procent mere end for et år siden. Telia har netop besluttet at købe Tele2 ud af Norge for 5,1 milliarder kroner for at stå stærkere i nabolandet, og Telias topchef Johan Dennelind har tidligere til Berlingske sagt, at han undersøger muligheder for Telia i Danmark, hvor at »TDC har fået lov til at være for stor for længe«. Han fremhævede samtidig, at Telia-koncernen har finanserne i orden og har mulighed for at købe op.

Robert Andersson understreger, at Danmark »absolut« er et af Telias hjemmemarkeder.

»Vor strategi er grundlæggende at styrke vor kerneforretning, og Danmark er kerneforretning,« siger han til Bloomberg.

Udmarvende mobilkrig koster dyrt

Både analytikere og teleselskaber har gennem flere år sagt, at der er for mange teleselskaber i Danmark. TDC, norske Telenor, Telia og svensk-kinesiske »3« har hidtil haft hvert sit mobilnet. Nu har Telenor og Telia næsten lagt deres net sammen, men der er stadig fire store selskaber, hvor man i de fleste europæiske lande med langt større befolkninger har tre store. Alle fire store selskaber i Danmark er presset af den udmattende mobilkrig, hvor TDC har mistet over en kvart million mobilkunder, mens konkurrenterne godt nok har fået mange nye kunder ind men har svært ved at tjene ordentlige penge på dem.

Et salg af Telias spanske lavprisselskab Yoigo kan ifølge analytikere indbringe omkring 1,2 milliarder euro, og dermed kan Telia få ekstra købemuligheder i Norden.

»Telias spanske forretning er under pres, og en konsolidering i Danmark vil sandsynligvis styrke indtjeningen på dette marked,« siger Rickard Hellman, kreditanalytiker hos Nordea i Stockholm, til Bloomberg.

Opkøb af TDC på tale

Telenors koncernchef, Jon Fredrik Baksaas, lod tidligere på sommeren forstå, at »alle muligheder står åbne i Danmark«. Han har tidligere antydet, at Telenor kunne sælge sin privatkundeforretning og fortsætte som rent erhvervsselskab, sådan som TDC gør det i Norge og Sverige.

Et svensk opkøb af TDC har flere gange været på tale. TDCs koncernfinansdirektør Pernille Erenbjerg sagde i juli, at TDC er klar til at overveje et tilbud. TDC-koncernen er lige nu 39,51 milliarder kroner værd.

»»Der er masser af rygter og snak om opkøb. Vi har meget svært ved at være proaktive på noget i Danmark på grund af TDCs størrelse, men det vil være velkomment og sundt for markedet at få færre spillere,« sagde TDCs topchef, Carsten Dilling, til Berlingske i begyndelsen af august.

»3« administrerende direktør, Morten Christiansen, sagde forleden til Computerworld, at »den officielle holdning, koncernen har, er, at vi køber op. Vi er ikke til salg. Vi vil gerne købe«.

Armlægning med konkurrencemyndighederne venter

Uanset hvem der på et tidspunkt køber hvem, udestår en armlægning med de danske konkurrencemyndigheder om betingelserne, således at konkurrencen fortsat kan sikres på både fastnet-, mobiltelefoni-, kabel-TV- og internetmarkedet.

I juli fik spanske Telefónica lov til at købe mobilselskabet E-Plus og dermed skabe Tysklands største mobilselskab. Sælger er hollandske KPN. Hongkong-konglomeratet Hutchison Whampoa, som ejer 60 procent af danske »3«, har for nylig købt Telefónicas irske selskab O2 og ligeledes købt op i Østrig samt lægger op til en fusion i Italien.