Ny smartphone sender Samsungs overskud på himmelflugt

Den sydkoreanske elektronikgigant havde i første kvartal et nettooverskud svarende til 66 milliarder kroner.

Samsungs nye topmodel inden for mobiltelefoner, Galaxy S9 Plus, sælger godt, fremgår det af kvartalsregnskabet. Reuters/Yves Herman Fold sammen
Læs mere

Takket være en stærk efterspørgsel efter hukommelseskort og koncernens seneste Galaxy S9-smartphone i den dyre ende af prisskalaen øgede sydkoreanske Samsung Electronics overskuddet med over 50 procent i første kvartal.

Efter skat tjente Samsung - der er verdens største mobil- og TV-producent og verdens største leverandør af chips til telefoner, computere og servere - i de tre måneder 11.700 milliarder won. Det svarer til 66,1 milliarder danske kroner. I samme kvartal året før landede overskuddet på 7.700 milliarder won. Det samlede salg voksede knap 20 procent til 60.560 milliarder won, mens driftsoverskuddet satte rekord med 15.640 milliarder won.

Dermed har Samsung genoprettet væksten efter en række tilbageslag, hvor eksploderende batterier i Galaxy Note 7-smartphonen og korruptionsskandaler har belastet både indtjening og omdømme.

Sidste år blev Lee Jae-yong, næstformand for bestyrelsen og medlem af familien bag Samsung, fængslet for sin medvirken i en omfattende korruptionsskandale, som førte til daværende præsident Park Geun-hyes fald. Lee Jae-yong er siden blevet løsladt, efter at han appellerede dommen, og desuden har Samsungs aktionærer set værdien af aktierne stige voldsomt.

Blandt sine mange forretningsområder fremhæver Samsung halvledervirksomheden, som havde en solid indtjening efter stærk efterspørgsel på hukommelseschips i kvartalet.

Desuden bidrog den globale lancering af den nye topmodel af smartphones, Galaxy S9, i marts samt en stærk efterspørgsel efter smartphonechips til en stigning i rentabiliteten.

Derimod gik det knap så godt i divisionen for skærme til blandt andet fjernsyn. Efterspørgslen for skærme var i kvartalet afdæmpet, og desuden er konkurrencen med andre producenter også skærpet, oplyser Samsung.

Samsung opgiver ikke, hvor mange telefoner, fladskærme m.m. der er solgt.

/ritzau/AFP/Th.