Ny slags bærbare indtager PC-markedet

De første bærbare PCer med Googles styresystem, Chrome OS, i stedet for Windows, prøver nu kræfter på butikshylderne i Danmark. Modtagelsen afventes i spænding.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En helt ny type af bærbare PCer indtager i denne uge Danmark og kan på længere sigt ændre vores computervaner.

To af landets store kæder, Elgiganten og Komplett, sælger fra 30. maj de såkaldte »chromebooks« fra PC-producenterne Acer, Toshiba og Hewlett-Packard (HP). Modsat almindelige bærbare kommer de ikke med Windows som styresystem men med Googles eget Chrome OS, som er designet til frem for alt at køre programmerne over internetforbindelsen, så de ikke skal installeres på selve computeren. Også alle data lagres på nettet i stedet for på PCen.

Det stiller langt mindre krav til den teknologiske indmad i den bærbare PC, som dermed bliver billigere end almindelige bærbare computere.

Høje forventninger

»Vi regner ikke med, at salget eksploderer fra dag ét, nok nærmere over tid. Folk skal lige finde ud af, hvad det er. Men vore forventninger er ganske høje. Vi har solgt dem i Elgiganten i Sverige i nogen tid, og her har svenske kunder taget rigtigt godt imod dem. En chromebook er en hurtig maskine, der ikke vejer ret meget og kommer til en pris, som alle kan være med til. Den henvender sig til dem, der ikke har et kæmpebehov. Specielt kunder, der er i tvivl om, hvorvidt de skal vælge en almindelig bærbar eller en tavlecomputer, er oplagte chromebook-købere,« fortæller Jan Kirkedal, salgschef på computerområdet i Elgiganten.

Analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, ser chromebook-PCer som et nicheprodukt – indtil videre.

»De skal nok blive solgt, men det bliver ikke et volumenmarked med det første. Det afhænger af prisforskellen i forhold til »rigtige« bærbare PCer, men den er efterhånden ret lille. Globalt blev der i 2013 solgt lidt over 2,5 millioner chromebook-PCer af et samlet PC-salg på 175 millioner styk, altså 1,5 procent,« siger Anders Elbak.

Det står ham dog ikke helt klart, hvad Google har af planer med sin chromeplatform.

»Det er lidt svært for alle at gennemskue lige nu, men i takt med at Google forventer at få fat i flere virksomheder, som bruger Google-produkter, bliver det straks mere brugbart. Chromebook-PCerne vil dog kannibalisere PC-salget noget, for det er svært at se et formål med at have både en traditionel, bærbar PC, en chromebook og en tavlecomputer. Godt nok er det i dag lettere end nogen sinde at have udstyr med forskellige styresystemer, men at have både en Google- og en Microsoft-platform giver ikke mening,« siger Anders Elbak, som mener, at det er ret få penge, man som dansker sparer på at købe en chromebook-PC i forhold til de mange billige bærbare, som nu står på butikshylderne.

Microsoft tager fat

I den helt anden ende af prisskalaen kommer Microsoft nu med tredje udgave af sin egenproducerede tavle-PC, Surface 3. Den er lettere end forgængerne og har en skærm på 12 tommer.

»Den er netop en meget kraftig, bærbar PC med fuld Windows og ikke en tavlecomputer, og den større skærm gør den store forskel, som kan afgøre, at man får bedre fat, selv om prisen ligger i den højere ende. Der er ingen tvivl om, at det største marked bliver erhvervskunder. 6.000-8.000 kroner er mange penge for de fleste, almindelige forbrugere, som får rigtigt meget bærbar PC for 3.000-3.500 kroner. Det er da også her, at vor volumen ligger, for det er pengebeløb, som de fleste har råd til nærmest uden at blinke med øjnene,« siger Jan Kirkedal fra Elgiganten.

Anders Elbak fra IDC mener, at hvis det lykkes Microsoft at få bedre greb om mobilmarkedet med sine Windows-telefoner, vil det smitte af på Surface-salget, fordi det så giver mening at vælge tavle-PCer med Windows som styresystem.

»Det vil dog kannibalisere PC-markedet yderligere. Folk vil vælge enten en bærbar PC eller en Windows-baseret tavlecomputer, også hos virksomheder,« mener han.