Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Aon er opbygget med en udenlandsk ejer og danske ansatte, og fordi forsikringsmæglere af Skat betragtes som en del af den finansielle sektor rammes selskabet af den stigning i lønsumsafgiften, der blev indført med den seneste skattereform.
Konkurrenten Willis, der er næsten lige så stor, ejes også for 85 procents vedkommende af en udenlandsk koncern. Men her har selskabet gjort knap 90 af de ledende medarbejdere til partnere i et dansk IS med andele af de resterende 15 procent. Partnere betaler ikke lønsumsafgift, da deres vederlag betragtes som overskud og ikke løn.
Men der er visse krav til at blive betragtet som en partner - blandt andet om partneren arbejder for egen regning og risiko. Hvis de 15 procent af Willis' danske forretning fordeles ligeligt blandt partnerne, så ejer de hver især kun 0,18 procent af virksomheden.
Skat vil ikke kommentere konkrete virksomheders konstruktion og pligt til at betale lønsumsafgift. Men i et skriftligt svar slår Skat fast, hvad det kræver at være en reel partner.
»Der skal foretages en vurdering af, om den pågældende person reelt afholder udgifter, der af art og omfang væsentligt overstiger, hvad der er sædvanligt i lønmodtagerforhold. Der skal ligeledes foretages en vurdering af, hvorvidt personen afholder disse udgifter uden at være sikret en indtægt, således at personen har en reel økonomisk risiko. Det kan endvidere indgå i vurderingen, hvem der har ansvaret for det udførte arbejde,« skriver Skat.
Willis model giver løftede øjenbryn på Christiansborg.
»Jeg kan jo ikke sige, om det er ulovligt. Men det ser underligt ud. Det ligner papirtænkning, og jeg vil bede skatteministeren om at kigge på det,« siger medlem af skatteudvalget for Socialdemokraterne Benny Engelbrecht.
Skatteordfører fra Enhedslisten Frank Aaen vil stille spørgsmål til ministeren om sagen.
»Det lyder umiddelbart som en konstruktion, som har til formål at undgå at betale skat,« siger Frank Aaen, som vil have skatteminister Holger K. Nielsen (SF) til at undersøge, om konstruktionen er udbredt, og om Skat bør kigge den efter i sømmene.
Adm. direktør i Willis, Lars Gundorph, kan ikke se noget problem i de mange partnere.
»Vores konstruktion er anderledes, men vi betaler jo lønsumsafgiften af mange af vores medarbejdere,» siger han med henvisning til, at der i alt er ca. 500 medarbejdere i Willis.
I forhold til skattereformens stigende lønsumsafgift siger han:
»Vi er i princippet ligeglade. Med omkring 80 partnere ud af 500 ligner vi de mere de store revisionshuse.«
De store revisionshuse er også konstruerede med mange partnere og dermed ingen lønsumsafgift på de mest løntunge medarbejdere. Netop lønsumsafgift sender 2012-regnskabet for Aon i underskud, efter at Skat krævede både lønsumsafgift og yderligere moms med tilbagevirkende kraft.
Den samlede regning fra Skat for både lønsumsafgiften og momsen løber op i knap 39 millioner kroner, og det sender efter en række år med solide overskud det samlede nettoresultat ned på minus 12,5 millioner kroner.
»Skat har vurderet, at vi skal betale en højere lønsumsafgift, fordi Aon ikke betragtes som et konsulenthus på lige fod med advokater og revisorer men som en del af forsikringsbranchen,« er den eneste kommentar, som adm. direktør i Aon Denmark, Søren Lindbo vil give til netop den sag.
Men som formand for Forsikringsmæglerforeningen lægger han ikke fingrene imellem i en henvendelse, som foreningen har sendt til Folketingets skatteudvalg. Under overskriften »Lønsumsafgiften koster arbejdspladser« kalder Søren Lindbo loven for verdens tåbeligste.
Forsikringsmæglerforeningen fik for nogle uger siden foretræde for skatteudvalget med en delegation, som også talte direktør og partner Kent Risvad fra Willis.