Ny sikker varebil med ESP

Stabilitet. Peugeot Danmark har valgt at gøre sikkerhedsudstyret ESP til standardudstyr på den nye mellemklasse varebil Expert.

Peugeot har valgt at gøre elektronisk stabilitetsprogram, kendt som ESP, til standardudstyr på den nye mellemklasse varebil Expert.

- En bil som Expert kører jo ligesom en personbil og fortjener derfor også samme sikkerhedsudstyr. Vi er færdige med seje forhandlinger med fabrikken i Frankrig, så vi nu kan sælge bilen til priser fra 139.990 kr. plus moms for en 1,6 HDI i kort udgave og med lavt tag, siger pressechef Janne Bock, Peugegot Danmark.

Det gør bilen til den sikreste i sit segment, hvor man udover søstermodellerne Jumpy fra Citroën og Scudo fra Fiat også finder kassevognene Nissan Primastar, Opel Vivaro og Renault Trafic. I disse biler er ESP ekstraudstyr til en pris på cirka 5.000 kr. plus moms. Problemet er, at man i erhvervslivet ikke automatisk tilvælger ESP.

En Citroën Jumpy koster 136.900 kr. plus moms, mens en Fiat Scudo koster 1.000 kr. mere dog inklusive en autoradio. Peugeots kloge valg gør kun Expert 3.000-4.000 kr. dyrere, men da ESP koster 5.000 kr. at bestille, er der altså penge at spare.

Altid i personbilerI dag kunne man ikke forestille sig en moderne, vesteuropæisk mellemklassebil uden ESP som standard, men de fleste varebilsproducenter har valgt at holde igen.

Sidste år vakte det stor opsigt, da Ford meddelte, at alle Transit-kassevogne fra januar produktionen ville få ESP som standard.

De første med standard ESP var Mercedes-Benz Sprinter og VW LT (nu Crafter), og siden er den mindre Vito fulgt med i forbindelse med overgang til baghjulstræk. Mange uheld på de europæiske veje med store, men hurtigtkørende varebiler fik politikere i blandt andet Tyskland til at true med fartbegrænsninger, men ESP-udstyret har fået dem til at besinde sig.

Herhjemme har en rapport om uheld med store varebiler fra Haverikommissionen for Vejtrafikulykker under Vejdirektoratet påvist, at ulykker med store varebiler forholdsmæssigt udgør en større andel end ulykker med andre biler.

Ingen af de mindre varebiler som Peugeot Partner, VW Caddy og Ford Transit Connect har p.t. ESP. VW har dog netop meddelt, at Caddy nu kan bestilles med ESP.