Ny Siemens-mølle gentænder romancen med DONG

Ingen på havvindmøllemarkedet er mere attraktiv at flette fingre med end danske DONG Energy. MHI Vestas har på det seneste kastet grus i Siemens og DONGs årelange romance, men efter lanceringen af en ny mølle er Siemens igen blevet valgt som leverandør.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy har netop valgt Siemens Wind Power som mølle-leverandør til det britiske Walney Extention project, der sammenlagt er på 330 megawatt (MW).

Henrik Poulsen og Co. har valgt den spritnye 7 MW mølle fra Siemens, der blev præsenteret så sent som i går. Det sker, efter at DONG ellers er rykket tættere på MHI Vestas den senere tid, hvor man har tildelt det dansk-japanske selskab én ordre og valgt dem som foretrukken leverandør til et andet project.

Siemens Wind Power har leveret møller til alle de nyere DONG havvindmølleparker, og det forhold er da altså igen pustet liv i.

"7 MW-vindmøllen er en opgradering af 6 MW-platformen, som vi kender og er i gang med at installere på både Westermost Rough i Storbritannien og på vores Gode Wind 1+2 vindmølleparker i Tyskland.  Vi er sikre på, at denne forbedrede og større vindmølle kan bidrage til at nedbringe prisen på energi fra havvind yderligere,« lyder det fra Mats Vikholm, der er Senior Vice President i DONG Energy Wind Power.

Lokalproduktion er vigtig

MHI Vestas' flagskibsmølle er på 8MW, og topchef i Siemens Wind Power, Michael Hannibal, gjorde det ved gårsdagens lancering klart, at man ikke havde i sinde at opgive havvindmøllemarkedet uden en hård kamp.

»Vi byder rigtig varmt velkommen til Mitsubishi, som jeg kalder dem. Vi er i den grad vænnet til at have konkurrenter, og vi vil kæmpe for vores markedsandel. I dag er vi den ledende producent, og vi vil kæmpe for at forblive den ledende producent. Det er der slet ingen tvivl om,« sagde Michael Hannibal.

Begge selskaber har lokalproduktion i Storbritannien, hvor Walney Extention skal bygges. MHI Vestas på Isle of Wight, Siemens i Hull. Begge fabrikker fremstiller vinger til møllerne. Og beslutningen om at fremstille dele af de hvide kæmper indenrigs er en vigtig faktor for allerede interessenter i projektet:

»Det er især godt nyt for Hull, hvor mange af vingerne til de britiske projekter vil blive produceret, og hvor Siemens allerede skaber over tusind nye grønne jobs. Jeg håber også, at tårnene vil blive leveret fra en britisk fabrik,« siger den britiske minister for energi og klimaforandringer, Ed Davey.

Grøn energi i Storbritannien har været igennem noget af en offentlig rusketur på det seneste, hvor det nye UKIP-parti i særdeleshed har været kritiske. En kur mod den kritik er arbejdspladser. Desuden glæder DONG sig også over at have fabrikkerne tæt på mølle-parken.

»Vi glæder os over, at Siemens har planer om at fremstille de fleste dele til vores projekter i Storbritannien på deres nye produktionsfaciliteter i Hull på den engelske østkyst. Det er vigtigt for os, at have leverandører tæt på de markeder, hvor efterspørgslen er,« siger Mats Vikholm.

LÆS MERE