Ny Samsung-toptelefon forsinkes efter batteribrande

Det skyldtes designet, at batterierne på Samsungs Galaxy Note 7-telefoner brød i brand, viser omfattende undersøgelser. De forsinker den kommende Galaxy S8-toptelefon.

Galaxy Note 7-telefonerne blev først hjemkaldt for at få skiftet batteri. Siden trak Samsung dem helt tilbage, hvilket har kostet koncernen en milliardregning af de store. Arkivfoto: Kim Hong-ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Kim Hong-Ji / Reuters

Det var designet på batterierne, den var gal med, og som forårsagede de brande og sågar eksplosioner, som til sidst fik verdens største mobilproducent til at foretage den hidtil største tilbagekaldelse af en telefon. Det betyder, at den kommende toptelefon, Galaxy S8, bliver forsinket.

Sydkoreanske Samsung fremlagde mandag morgen, dansk tid, resultatet af tre måneders undersøgelser af Galaxy Note 7-telefonen, som i oktober blev kaldt tilbage og dermed udløste et milliardsmæk til Samsung. Samsungs nye mobilchef, Koh Dong-jin, bukkede dybt og undskyldte for miseren, da han forklarede, hvad der gik galt.

Batteriet passede ikke i hullet

Samsung har haft 700 teknikere til at teste 200.000 Galaxy Note 7-telefoner og derudover 30.000 løse batterier for at finde fejlen.

På grund af designproblemer passede batteriet ikke præcis ned i det hul, hvor det skulle ligge. Det betød, at batteriet kunne kortslutte, og derved blev telefoner overophedet og kunne bryde i brand. Samsung valgte i første omgang at hjemkalde alle telefoner for at skifte batteriet ud på dem, men undersøgelserne viser, at erstatningsbatterierne fra en anden producent havde fabriksfejl, hvorved de også brød i brand.

Samsung har nu sat ekstra kontrol på den fremtidige mobilproduktion for at sikre sig mod gentagelser.Blandt andet er der nu indført et kontrolprogram på otte punkter for den fremtidige batteriproduktion. Samtidig frikender Samsung software og hardware for at være medvirkende til problemerne.

»Samsung Electronics vil arbejde hårdt for at genvinde forbrugernes tillid,« sagde Koh Dong-jin på pressemødet i den sydkoreanske hovedstad, Seoul.

Galaxy S8 bliver ikke klar til mobilkongres

Han gjorde det samtidig klart, at den ventede, kommende toptelefon, Galaxy S8, ikke vil blive klar til verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, som begynder i Barcelona 27. februar. Her har Galaxy-telefonerne ellers de seneste år været store tilløbsstykker, selv om de er blevet præsenteret længere og længere tid, før Mobile World Congress begyndte.

Koh Dong-jin ville ikke mandag sætte dato på, hvornår telefonen så kommer.

Samsung har sendt en ny Galaxy S-telefon på markedet hvert år omkring februar-marts. Galaxy S7 og søsteren Galaxy S7 Edge blev præsenteret i februar 2016 og kom i handelen i marts 2016. Den har solgt stort og betragtes fortsat som en af de allerbedste smartphones, der lige nu kan købes.

Galaxy S7-telefonerne har da også solgt rigtigt godt, siden Galaxy Note 7 forsvandt fra markedet, og fremlæggelsen af den grundige undersøgelse er da også afgørende for, at Samsung kan fastholde sin position som verdens største mobilproducent.