Ny Roskilde-direktør under anklage

Søren Kaare-Andersen går næppe fri i det retslige efterspil om Roskilde Bank, selv om en ny rapport frikender ham. Aktionærerne står klar i kulissen med en stævning.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Adm. direktør Søren Kaare-Andersen er nok frikendt af den advokatundersøgelse af Roskilde Bank, der er lavet. Men ifølge eksperterne kan han endnu ikke helt drage et lettelsens suk.
Læs mere
Fold sammen
Kan en erfaren bankdirektør i mere end et halvt år overse, at der er noget rivende galt i banken? Kan bankdirektøren fastholde sin uskyld, når han, før han begyndte i banken, var til en særlig samtale om bankens problemer i Finanstilsynet? Kan han kort før bankens undergang underskrive et regnskab, hvor der efterfølgende skal nedskrives flere milliarder kroner ektra på udlånene?

Svaret er ja, det kan han godt ifølge den nye advokatundersøgelse af Roskilde Bank. Den frikender pure Søren Kaare-Andersen, der tiltrådte som administrerende direktør i sommeren 2007. Alligevel kan Søren Kaare-Andersen ikke ånde lettet op.

Ingen helle
»Det undrer mig, at Søren Kaare-Andersen først erkendte bankens problemer primo 2008 på baggrund af, at han allerede inden, han begyndte, var indkaldt til et møde i Finanstilsynet, hvilket absolut ikke er normalt. Kan det være rigtigt, at en person af hans kaliber først efter seks måneder erkender, at bankens situation er problematisk?« spørger Cheri Rasmusson, som er talskvinde for aktionærerne i den gamle Roskilde Bank.

Sammen med de øvrige aktionærer venter hun i øjeblikket på Civilretsstyrelsens svar på deres ansøgning om »fri proces«. Får de lov, kører de deres egen sag, og her har Søren Kaare-Andersen ingen helle.

»Vi går efter den eksterne direktion og bankens tidligere ledelse. Det omfatter også Søren Kaare-Andersen,« siger Cheri Rasmusson.

Noget at komme efter
Ifølge eksperterne gør hun ret i det, for der kan være noget at komme efter:

»Hvis Søren Kaare-Andersen i begyndelsen af 2008 finder ud af, at Roskilde Bank er et råddent æble og efterfølgende undlader at lade det komme til offentlighedens kendskab, kan eksempelvis aktionærer, som har købt aktier efter dette tidspunkt, drage ham til ansvar og gøre ham erstatningspligtig,« siger Morten Samuelsson, der er juraprofessor ved CBS.

Finn Østrup, der også er professor ved CBS, har for nylig givet udtryk for, at Søren Kaare-Andersen kan have et problem, da banken i efteråret 2007 udstedte nye obligationer, og der ikke stod noget om dens problemer i prospektet.

Belejligt
Derfor er det meget belejligt for Søren Kaare-Andersen, at den nye advokatundersøgelse konkluderer, at han »ikke har erkendt omfanget af den dårlige sagsbehandling og kreditkulturen før primo 2008«.

Søren Kaare-Andersen fortsatte som direktør for Roskilde Bank efter krakket sidste sommer, men fratrådte i april. Den nye ledelse har aldrig betvivlet hans evner og bruger ham i dag som konsulent.

Adspurgt om »venskabet« mellem Søren Kaare-Andersen og den nye bestyrelse er et problem i forhold til bestyrelsens beslutning om ikke at retsforfølge ham, svarer Morten Samuelsson:

»Jo, det er det da, men man skal huske på, at advokatundersøgelsen overhovedet ikke er uvildig. Det svarer til, at en køber af et hus – i det her tilfælde er det så en bank – beder sin advokat undersøge, om der kan gøres krav gældende mod sælger.«

Søren Kaare-Andersen selv glæder sig over konklusionen i advokatundersøgelsen og mener ikke, at han selv kan drages til ansvar.

»Det har efterfølgende været undersøgt af jurister med indsigt i sagerne, om vi har overholdt alle regler i forhold til at informere offentligheden, og konklusionen var, at det havde vi. Så der er ikke noget at komme efter,« siger Søren Kaare-Andersen.