Ny robotven snakker med under køreturen

Toyotas blot ti centimeter høje Kirobo Mini taler som en femårig, mens den sørger for at gøre kørslen sikrere, fordi bilens fører aldrig skal føle sig ensom.

Her er den, Toyotas lille robot Kirobo Mini, der har en umiskendelig lighed med tegneseriefiguren Nuser men er helt anderledes sludrende. Foto: Toshifumi Kitmura, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TOSHIFUMI KITAMURA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sig goddag til Kirobo - din nye ven og samtalepartner under kørslen!

Den ti centimeter høje, talende robot med intelligens som en femårig og med evnen til at lære sætninger og genkende ansigtsudtryk kommer til salg i Japan fra næste år til en pris på 2.600 kroner, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Det er Japans største bilproducent Toyota, der har udviklet Kirobo Mini. Minirobotten er det seneste bud på, hvordan kunstig intelligens ruller ind i bilbranchen, og hvordan bilproducenterne selv forsøger at overtage styringen for at forhindre, at Google, Apple og andre teknologigiganter sætter sig på deres område på et tidspunkt, hvor bilsalget er plaget af et faldende folketal og en yngre generation, hvor færre og færre har lyst til at købe egen bil.

Den skal skabe følelser

Kirobo kunne minde om Nuser fra tegneserien Radiserne i de striber, hvor han foregiver at være Den Røde Baron. Kirobo er en lille håndfuld stor, har store øjne og røde sko. Når man anbringer robotten i bilen, sørger den for, at ens kørsel bliver sikrere, fordi man kan tale med den og dermed ikke behøver at føle sig ensom, mens man kører.

Den ser faktisk nuttet ud, Kirobo Mini-robotten, som Toyota står bag, og fotogen er den også. Footo: Franck Robichon, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCK ROBICHON.

»Ups!« lyder det fra Kirobo, hvis man pludselig bremser op, og når man forlader bilen, minder robotten om, at den skal tages med: »Efterlad mig ikke.«

Fuminori Kataoka, som er den ansvarlige Toyota-direktør for Kirobos udvikling, medgiver, at robotten stadig ikke er så klog, at den kan betegnes som havende kunstig intelligens. Men det er med vilje.

»Den sludrer lidt, og det er med vilje, fordi den skal foregive at være en siddende baby, som endnu ikke har udviklet sine balanceevner fuldtud. Denne sårbarhed skal skabe en følelsesmæssig forbindelse,« forklarer Fuminori Kataoka til britiske BBC.

Robotstorebror tog på rumtur

Roboteksperter påpeger, at nuttetheden netop appellerer til yngre, ligesom den navnkundige Tamagotchi i sin tid indtog børneværelser verden over, hvor børnene skulle sikre, at den konstant havde det godt og voksede sig stor og stærk på den lille skærm.

Toyota bygger også huse, producerer skibsprodukter og sælger græs, der siges at kunne gro i barske omgivelser. Nu er det Kirobo, der skal satses stort på. Det sker i samarbejde med Vaio, Sonys tidligere PC-division, som er blevet solgt fra.

Kirobo Mini har en storebror, Kirobo på 34 centimeter. Den blev sendt op til Den Internationale Rumstation i 2013, hvor den skulle underholde den japanske astronaut Kochi Wakata som led i et studie af at leve isoleret.

I december 2013 tog storebror Kirobo med den japanske astronaut Koichi Wakata op til Den Internationale Rumstation for at holde ham med selskab i vægtløs tilstand. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIBO ROBOT PROJECT.