Ny regering må rydde op i DSB-kaos

Problemer med DSBs økonomi får Enhedslisten til at kræve oprydning og garanti for, at passagerer slipper for regningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det må ikke blive passagererne, som kommer til at betale regningen for DSBs nye økonomisk problemer.

Det kræver Enhedslisten, efter at det er kommet frem, at DSB står over for en fyringsrunde. Ifølge Dansk Jernbaneforbund står mellem 234 og 544 lokoførere, samt mellem 70 og 500 togførere og stationsbetjente til fyring på grund af mankoen på omkring 800 millioner efter skandalen i DSBFirst.

- Det er helt urimeligt, hvis regningen for DSBs udlandseventyr og det mislykkede udbud af Kystbanen skal betales af passagererne eller af de ansatte.

- De politikere, som stod bag disse forkerte og tåbelige beslutninger, må sørge for at skaffe de penge, der skal til, for at sikre en fortsat udbygning af togdriften i Danmark, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

- Det er ikke DSB's medarbejdere eller passagerer, der har ansvaret for DSBs økonomiske vanskeligheder, men tåbelige beslutninger truffet af DSBs tidligere ledelse og skiftende borgerlige transportministre, siger Per Clausen og fortsætter:

- Jeg forventer, at en kommende socialdemokratisk ledet regering vil sikre, at der bliver ryddet op efter disse fejltagelser på en måde, som både sikrer fortsat udbygning af togdriften og en ordentlig behandling af medarbejderne.

Ifølge Per Clausen kan pengene i første omgang findes ved, at partierne bag næste års finanslov - i modsætning til tidligere - lader være med at trække penge ud af DSB til statskassen, ligesom allerede afsatte penge til motorvejsbyggerier i stedet bliver brugt på jernbanen.

Socialdemokraternes trafikordfører, Magnus Heunicke, henviser til, at en del af de igangværende forhandlinger om det nye regeringsgrundlag netop handler om at "skabe det økonomiske fundament for en bedre kollektiv trafik".

Se TV: DSB: Sparerunde kan koste jobs