Ny rapport spår dyster Nordsø-fremtid

Der er udsigt til en halvering af investeringerne i Nordsøen, hvis den lave oliepris fortsætter, advarer Oil & Gas UK.

Foto: Henning Bagger

Den lave oliepris betyder, at de samlede kapitalinvesteringer i Nordsøen vil blive halveret inden for to år. Det advarer en ny rapport fra Oil & Gas UK, der bliver publiceret onsdag, skriver Financial Times.

De samlede investeringer vil falde med mellem 2 og 4 mia. pund om året frem mod 2017. Samtidig vil kapitalstrømninger til nye oliefelter i Nordsøen falde til omkring 3 mia. pund om året sammenlignet med næsten 10 mia. pund om året mellem 2011 og 2013, konkluderer rapporten.

- Det er dybt bekymrende for Storbritannien. Det vil påvirke vores evne til at udvikle nye projekter, siger Mike Tholen, økonomidirektør hos Oil & Gas UK, til Financial Times og påpeger, at det største problem er at tiltrække udenlandsk kapital til Nordsø-felterne, som er relativt dyre at udvikle.

- Det var ret svært at tiltrække udenlandsk kapital med høje oliepriser. Men med lave oliepriser bliver det pludselig virkelig svært, tilføjer Mike Tholen over for avisen.

Nordsøolien udgør en tredjedel af Storbritanniens energiressourcer og bidrager med knap 40 mia. pund om året, mens det sætter tusindvis er mennesker i arbejde. Derfor gør det særligt ondt på den britiske økonomi, når den lave oliepris tvinger kapital og arbejdspladser ud af landet.

Prisen på en tønde Nordsø-olie stiger i onsdagens handel til 49,89 dollar, hvilket fortsat er mere end en halvering af niveauet for et år siden.