Ny rapport peger på bankers milliardprofit fra skattely

Den britiske organisation Oxfam har analyseret, hvor mange millioner euro bankerne får ud af Luxemburg.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Jacky Naegelen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europas største banker tjener styrtende i lande, der betragtes som skattely. Det viser en stor analyse, som den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam har foretaget.

Analysen er baseret på nye data, som bankerne er tvunget til at offentliggøre. Dataene viser bankernes forretning i enkelte lande.

»De nye regler om gennemsigtighed fra EU giver os et blik ind i skatteregnskaberne for Europas største banker. Og det er ikke et kønt syn,« skriver Oxfams chef for skatteret, Manon Aubry, i rapporten.

»Regeringerne bliver nødt til at ændre lovgivningen for at forhindre, at banker og andre store selskaber bruger skattely til undgå at betale skat.«

Rapporten viser, at 26 procent eller små 190 milliarder kroner, af Europas 20 største bankers overskud er indtægtsført i skattely.

Men kun 12 procent af bankernes omsætning og syv procent af deres ansatte kommer fra landene.

Det antyder ifølge rapporten, at bankerne fører aktiviteter gennem skattely-lande for at undgå skat.

Eksempelvis fik de undersøgte banker i alt 4,8 milliarder kroner i overskud i lande, hvor de slet ingen ansatte havde.

Blandt andet kunne den franske bank BNP Paribas notere sig et overskud på 997 skattefri millioner kroner på Cayman øerne, selvom banken ingen ansatte har der.

Andre selskaber noterer tab i lande, hvor de betaler skat og overskud i lande, hvor de ikke betaler skat.

»De nye regler er begyndt at åbne den ofte uigennemskuelige skattevirkelighed for selskaber for offentlighedens søgelys.«

»Nu må reglerne udvides yderligere, så det bliver lettere for lande, også de fattigste, at se, om selskaberne betaler deres fair andel i skat,« skriver Manon Aubry.

Skattely er defineret som lande, hvor der bliver betalt ingen eller blot meget lidt i skat.

Eksempelvis betalte den britiske bank Barclays blot en million euro i skat i Luxemburg i 2015 af et resultat på over 500 millioner euro.

Den gennemsnitlige skatteprocent for bankerne var i Irland på seks procent, og flere banker betalte kun to procent i skat.

/ritzau/