Ny prognose: Mercedes overhaler Elon Musk og Tesla

Tesla vil fortsat være størst som elbilproducent i 2019, men fra 2021 er det slut, forudser den uafhængige konsulentvirksomhed PA Consulting i ny undersøgelse.

Det er særligt Teslas forventninger til indtjening og problemerne med produktionen af Model 3, der betyder, at stifter Elon Musk og Tesla ifølge prognosen »går en usikker fremtid i møde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Skipper

Tesla har i mange år været markedsleder inden for udviklingen af elektriske køretøjer og for nogle nærmest synonym med de batteridrevne biler.

Men dagene i førertrøjen er snart talte, for i 2021 vil en lang række bilproducenter have overhalet Tesla, og tyske Daimler, der ejer Mercedes-Benz, vil overtage elbilernes gule trøje.

Det forudser den uafhængige og globale konsulentvirksomhed PA Consulting i ny undersøgelse.

Ifølge prognosen vil Tesla fortsat sælge flest elbiler i 2019, men i 2021 bliver den amerikanske producent sendt ned på en syvendeplads på ranglisten.

Tyske producenter vil i stedet toppe listen, og foruden Daimler vil BMW og VW være at finde i top fem, mens også den fransk/japanske alliance Renault-Nissan Mitsubishi forventes at klare sig godt.

Elon Musk, Teslas stifter og adm. direktør

»Vi er på vej ind i et produktionshelvede «


»Tesla går en usikker fremtid i møde«

Til at vurdere elbilproducenternes potentiale for mobilitet i markedet har PA Conculting scoret dem hver især ud fra seks succesfaktorer som f.eks. teknologi, strategi og finansielle resultater.

Det er særligt Teslas forventninger til indtjening og problemerne med produktionen af Model 3, der betyder, at Elon Musk og Tesla ifølge prognosen »går en usikker fremtid i møde«. Selskabet har ikke nået en lang række produktionsmål for Model 3 på grund af problemer på både batteri- og samlefabrikken.

»Vi er på vej ind i et produktionshelvede,« lød det da også allerede sidste sommer fra  Elon Musk, da produktionen af den nye Model 3 begyndte.

Se PA Consultings prognose nedenfor

Producent Placering i 2019 Placering i 2021
Tesla 1 7
Renault/Nissan/Mitsubishi 2 3
BMW 3 2
Hyundai Kia 4 8
Daimler 5 1
Volvo 6 5
Volkswagen 7 4
Toyota 8 6
General Motors 9 10
Jaguar/Land Rover 10 9
PSA/Citroen/Opel 11 11
Ford 12 12
Fiat Chrysler 13 13

Hos Mercedes-Benz' moderkoncern kører planerne i stedet som smurt i olie. Daimler annoncerede i foråret en total forvandling, der inden længe kan munde ud i en fuldt elektrisk bil på størrelse med mærkets mangeårige topmodel, S-klassen.

Samtidig lyder ambitionen, at samtlige af koncernens biler om få år skal findes i en version, der har enten pluginhybridmotor eller er fuldt elektrisk. Det sker med etableringen af koncernens nye mærke EQ, der skal samle alle de nye produktlinjer og teknologier under én paraply. Daimler forventer at kunne påbegynde produktionen af den første fuldt elektriske bil under EQ næste år .