Ny pris for »Bodil«: Stormskader for syv milliarder

Efter de omfattende oversvømmelser har Dansk Byggeri fordoblet sit skøn for skaderne efter stormen, som hærgede Danmark torsdag og fredag.

Stormen »Bodil« bliver en meget dyr dame - de samlede skader kan løbe op i syv milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Brancheorganisationen Dansk Byggeri har fordoblet sit skøn for værdien af de skader, som stormen Bodil forårsagede torsdag - og ikke mindst i tiden derefter, da flere byer og kyststrækninger blev oversvømmet.

Fredag skønnede Dansk Byggeri, at Bodil vil udløse reparationsarbejde for 3,5 milliarder kroner eller nogenlunde det samme som oktoberstormen, der blev anslået til samme skadesniveau som stormen tilbage i januar 2005.»Det er svært at vurdere endnu, men jeg vil tippe de samlede skader til størrelsesordenen seks-syv milliarder kroner. Selve stormen udløste nok skader i samme niveau som stormen i oktober. Men dertil kommer de meget omfattende skader efter oversvømmelserne i blandt andet Frederikssund og Frederiksværk,« siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen til Berlingske Business.

Stormen udløste mange skader på eksempelvis tage, og de efterfølgende oversvømmelser vil give travlhed med at affugte, udskifte el-systemer, reparere eller skifte gulve samt med at udføre maler- og tømrerarbejde.Det kan blive et problem for byggesektoren at nå at løse de mange opgaver med at udbedre skader, blandt andet fordi næsten alt udstyr som kraner og lifte i forvejen var udlejet til håndværkere, som var i gang med skaderne fra stormen 28. oktober.Finn Bo Frandsen vurderer, at en del reparationer vil blive løst med overarbejde og ved at udskyde andre projekter, men han er sikker på, at den plagede byggebranche på kort sigt vil få flere arbejdspladser i kraft af stormskaderne.

»Blandt andre elektrikerne får meget travlt, og netop på den tid af året plejer mange firmaer at hjemsende folk, men nu vil mange flere blive fastholdt, og stormen og oversvømmelserne vil helt sikkert give et løft i beskæftigelsen,« siger chefanalytikeren.Bygge- og anlægsbranchen beskæftiger i øjeblikket omkring 144.000 personer - og det er noget under det historiske gennemsnit på godt 160.000 og markant under niveauet fra 2007, før finans- og byggekriserne satte ind.