Ny politiradio giver flimmer på TV-skærmen

Kabel-TV-selskaberne må flytte rundt på TV-kanalerne, fordi politiets nye radiosystem forstyrrer TV-signalerne.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Der er flimmer på TV-skærmen i mange hjem, når en politibil suser forbi nede på gaden. Politiets nye radiosystem forstyrrer nemlig TV-signalerne, så kabel-TV-selskaberne må flytte rundt på kanalerne.

Det nye radiosystem, som anvender TETRA-teknologien, bliver fælles for alle »de blå blink«, så beredskaberne for første gang kan kommunikere sammen. Men radiosignalerne forstyrrer TV-kikkende danskere, fordi radioen blander sig – interfererer – med TV-signalet.

TV-kunder hos bredbåndsselskabet ComX har på infokanalen på skærmen de seneste dage kunnet læse, at politiets nye radiosystem giver flimmer på skærmen.

»Støjen skyldes ikke problemer med kvaliteten på ComX’ TV-signal men forstyrrelser fra politiets nye radiosystem TETRA,« står der.

»Politiets radioer generer visse kanaler, men det er vi nødt til at leve med. I IT- og Telestyrelsens retningsvejledning står, at hvis nogen generer signalet, er det bare ærgerligt, så vi kan ikke gøre andet end at flytte TV-kanalerne - og det er vi nu i gang med,« siger Finn Helmer, administrerende direktør for ComX.

Godt fyldt op
Der er omkring 90 kanalfrekvenser til rådighed i Danmark, og de er alle fuldt belagt. Især to af kanalerne, S31 og S32, volder kvaler, fordi TETRA-radiosystemet også anvender især S32. Så længe signalet sendes i kabler under jorden, er det uproblematisk, fordi kablerne er skærmet godt af. Men på et tidspunkt skal TV-signalet gennem kablet op til en husstand, og så snart det populært sagt forlader jorden, er skærmningen dårligere. Aller dårligst er det i den sidste fase fra vægstikket og ind i selve TV-apparatet.

Når en patruljevogn kører forbi, og radioen i vognen kobler sig på masten (teknisk kaldet en basestation), kan det derfor give flimmer på skærmen i husstande tæt på radiomasten, på samme måde som når en ringende mobiltelefon kan høres i en tændt mikrofon.

Også taxiradio driller
Problemet er velkendt for landets leverandører af kabel-TV.

»Vi kender godt problemet. Dér hvor TETRA-basestationerne står, vælger vi simpelt hen ikke at bruge kanalerne, og rundt omkring i landet lægger man de smalle TV-kanaler på de frekvenser. Vi forsøger at planlægge os uden om problemerne ved konstant at holde øje med, hvor der kommer nye sendere op. Problemerne opstår ikke på nettet, som er godt skærmet, men ude hos kunden,« siger pressemedarbejder Ib Konrad Jensen fra TDCs pressesekretariat.

YouSee har også problemer andre steder med S10-kanalen, som anvendes til taxiradio.

Billigt kram
Telia Stofa, Danmark næststørste kabel-TV-selskab, har ikke så udtalte problemer som hos YouSee.

»Vi har haft små problemer med TETRA-nettet men har løst dem ret let. Hvis en kundes installation derhjemme er lavet af noget billigt kram, typisk plastic, er ledningerne ikke afskærmet godt nok. Dermed kommer der stråling ud og altså også ind. Typisk er problemet fra stikdåsen og op til fjernsynet. Vi er ganske enkelt kørt ud til kunden, når der klages, og har givet ham noget ordentligt udstyr,« forklarer teknisk direktør Kaj Skov.

Stofa er ikke begyndt at flytte rundt på kanalerne på kabel-TV-nettet.

»Nej, ikke endnu, men det kan naturligvis komme. Problemet er, at der er begrænset plads i luften. Derfor har man lagt nogle frekvenser om, og, ja, det er irriterende,« siger Kaj Skov.

Endnu værre risikerer det at blive, når Boxer, der er udpeget til at stå for den fremtidige TV-forsyning af signaler til danskerne fra november, begynder at bruge deres frekvenser. Det vil nemlig sandsynligvis først blive meddelt så sent, at ejerne af antenneanlæg får endog rigtigt travlt med at flytte rundt på kanalerne for at undgå tilsvarende forstyrrelser.

Frit valg af frekvenser
IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste myndighed på tele- og radioområdet, bekræfter problemet.

»Ja, det kan godt ske. Men det er kun muligt, hvis et kabel-TV-system benytter en bestemt kanal - mere præcist kanal S32, der er placeret på frekvensen 391,25 MHz - i de geografiske områder, hvor SINE-systemet (det nye radiosystem, red.) er aktivt. Den mulige forstyrrelsesmekanisme skyldes alene, at SINE-systemet benytter de samme frekvenser som kabel-TV-systemet,« forklarer civilingeniør Henry Galle Stech fra Teknisk Kontor i IT- og Telestyrelsen.

Styrelsen har ikke kontrol over de frekvenser, som kabel-TV-selskaberne benytter, fordi de ikke reguleres efter dansk lov men følger fælleseuropæiske regler. For mere end ti år siden fik fællesantenne- og kabel-TV-systemer lov til a benytte alle frekvenser, så de har flere muligheder til rådighed.

Politiet undrer sig
Vicerigspolitichef Erik Justesen undrer sig over, at der skulle være problemer.

»Det har jeg aldrig hørt. Det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke kan ske, men jeg har aldrig hørt om det, og vi har næsten ingen TETRA-radioer i brug. Men hver gang vi tager noget nyt i brug, hævder nogen, at det interfererer,« siger han.

Politiet afprøver TETRA-radioerne i Næstved og i hovedstadsområdet. I hovedstaden har det tidligere Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), i dag Movia, gennem flere år brugt TETRA-radioer i busserne, mens DSB S-tog og Metroen anvender dem til deres medarbejdere.

Det er Motorola i Danmark, som leverer radionettet. Administrerende direktør Bo Wassberg er overrasket:

»Det er første gang, at jeg hører om dette. Det forstår jeg ikke, for radioerne kører på deres egne frekvenser. Men vi vil da undersøge sagen,« siger han.