Ny plan skal sikre danske job på kæmpebyggerier

Massiv mangel på danske faglærte risikerer at sende tusindvis af job på landets største byggerier i armene på udenlandske arbejdere. Nu skal en ny plan sikre, at jobbene forbliver på danske hænder.

Foto: Bax Lindhardt.
Læs mere
Fold sammen

Murermestre, tømrersvende, svejsere og smede.

Kæmpe offentlige byggerier vil kræve tusindvis af faglærte over det næste årti. Men skal de mange byggejob forblive på danske hænder, kræver det, at langt flere unge og ufaglærte udstyres med et svendebrev, skriver Ugebrevet A4.

Nye beregninger fra Danske Regioner og CRT viser, at der allerede om fem år vil mangle 25.000 faglærte arbejdere i Danmark. Vel at mærke samtidig med at 100.000 ufaglærte vil stå uden job.

I en ny alliance skal regioner, kommuner og erhvervsliv derfor sammen sikre flere danske faglærte på store offentlige byggerier som de nye supersygehuse og tunnelen over Femern Bælt.

Initiativet vækker begejstring hos Leo Larsen, administrerende direktør i Sund & Bælt, der står for Femern-forbindelsen. Han er forfærdet over udsigten til den massive mangel på faglærte allerede om få år.

»Det burde rejse alle faresignaler hos alle på uddannelses- og beskæftigelsesområdet og hos alle os, der som bygherrer skal rekruttere på sådan et marked. Det er helt givet, at indsatsen er nødt til at gå på tværs, hvis vi skal lykkes med at sikre kvalificeret arbejdskraft,« siger Leo Larsen til Ugebrevet A4.

For godt halvandet år siden sad han i spidsen for et ekspertudvalg, der kortlagde manglen på faglærte i det offentlige.

Og det er netop kernen i den lange række af projekter, som Danske Regioner har søsat på tværs af uddannelses- og beskæftigelsesinstanser i landets kommuner og regioner.

Her skal en koordineret indsats netop sikre, at de mange byggejob går til danske frem for udenlandske faglærte, mener næstformand i Danske Regioner Carl Holst (V).

»Der er ingen grund til at besætte stillinger med udenlandsk arbejdskraft, så længe vi har folk i

Danmark, der ikke kan få et job, fordi de ikke har de rette kvalifikationer. Det er nødvendigt med et langt mere integreret og koordineret samarbejde på tværs af instanser for at sikre, at flere unge tager en erhvervsuddannelse, og flere ufaglærte bliver opkvalificeret,« siger Carl Holst til Ugebrevet A4.

Under tre fælles målsætninger har blandt andet regioner, kommuner, jobcentre og virksomheder forpligtet sig til at arbejde for at skaffe flere faglærte.

De tre mål er, at 25 procent af underentrepriserne skal udføres af virksomheder lokaliseret i den enkelte region. Derudover skal 35 procent af alle virksomheder med afdeling i den enkelte region gøre brug af opkvalificeringsmulighederne. Bygge-anlægsbranchen skal have en omsætningsvækst på 30 procent.

Målene adskiller sig markant fra den hidtidige indsats, forklarer kontorchef i Danske Regioner Lotte Holten-Møller.

»Førhen var indsatsen ofte kendetegnet ved en silotankegang, hvor de forskellige instanser tog udgangspunkt i deres egen organisation og ikke tænkte så meget i integrerede samarbejder. Det har været med til at skabe nogle af de problemer, som vi ser i dag. Det er netop det, vi forsøger at gøre op med, i et nyt samarbejde på tværs,« siger hun og fortsætter:

»Jo mere de enkelte led kan samarbejde, des større er chancen for at lykkes med at møde erhvervslivets behov og få opkvalificeret den store gruppe af ufaglærte.«

For Kim Lind Andersen, der er formand i fagforbundet 3F’s byggegruppe, er det helt indlysende, hvorfor den udenlandske arbejdskraft skal holdes fra døren.

»De offentlige byggerier har til formål at sætte gang i Danmark og skabe beskæftigelse her i landet. Det er skattekroner, der går til de her projekter, og derfor skal vi også sørge for, at danskerne får gavn af de kæmpe aktiviteter, der er startet,« siger Kim Lind Andersen til Ugebrevet A4.

BNB