Ny opgørelse: Europæisk fodbold slår milliardrekord

Rekordoverskud i Europas fodboldligaer har sendt sporten ind i en helt ny økonomisk æra, hvor indtægterne endelig kan matche de svimlende udgifter til stjernespillere.

Overskud i Premier League når nye højder. Her Arsenals midbanespiller Granit Xhaka i en kamp mod Watford. / AFP PHOTO / Ben STANSALL Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL

Der har længe været svimlende summer involveret i Europæisk fodbold. Nu når indtægterne i de største ligaer et nyt niveau, som for første gang kan hamle op med klubbernes svimlende udgifter til at købe stjernespillere.

Ifølge en opgørelse fra revisions- og rådgivningskoncernen Deloitte har de fem største ligaer i Europa i 2016-2017 sæsonen genereret et samlet overskud på 14,7 milliarder euro - 110 milliarder danske kroner - hvilket er ni procent mere end den foregående sæson. Det skriver flere internationale medier.

Ikke overraskende er den engelske Premier League den økonomisk største, især efter hver eneste af de 20 klubber slog deres egne økonomiske rekorder. I forhold til overskud er Premier League 86 procent større end nummer to på listen, Spaniens La Liga.

Premier League har nydt godt af rekordstore tv-kontrakter, samt at ligaen nu opererer indenfor et kontrolleret forretningsmæssigt miljø i form af Uefa Financial Fair Play, påpeger Deloitte.

»For kun et årti siden lavede 60 procent af klubberne i Premier League driftsunderskud,« påpeger Dan Jones, som leder Deloittes afdeling for sportsøkonomi.

På samme måde er det profitable tv-aftaler, der har sendt La Liga op i en anden økonomisk klasse på andenpladsen i stedet for Tysklands Bundesliga, der nu er forvist til en tredjeplads.

Deloitte kalder overskuddet for et udtryk for en ny æra i europæisk fodbold med overskud og finansiel stabilitet.