Ny Office 2010 går på nettet

Microsofts nye udgave af kontorpakken får endelig en netudgave - og senere en gratisversion.

Sådan ser skærmbilledet i Word 2010 ud - meget lig Word 2007 men nu med indbygget netredigering. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kun en ting, der er vigtigere for IT-giganten Microsoft end en succes med styresystemet Windows 7. Det er en succes med Office 2010, den helt nye udgave af kontorpakken, som nu både kommer i en netversion og - snart - i en gratis letvægtsversion.

I dag, onsdag, kan erhvervslivet kaste sig over den første store lancering fra Microsoft, siden Windows 7 kom på markedet. Til juni kan alle privatkunder være med. Prisen for den fulde pakke lander lige under 1.000 kroner, for en trebrugerversion lige over 1.000 kroner, og som noget nyt kan man i butikken købe et nøglekort og derefter selv gå hjem og købe Office over nettet.

Office-pakken med tekstbehandlingsprogrammet Word, regnearket Excel, præsentationsprogrammet PowerPoint, postprogrammet Outlook og noteprogrammet OneNote er Microsofts hovedindtjeningskilde og er ikke blevet opdateret, siden Office 2007 kom i januar 2007. Men Microsoft møder øget konkurrence fra bl.a. gratis konkurrenter som det rent netbaserede Google Docs og OpenOffice og skal derfor stille med noget nyt.

Derfor kommer Office 2010 for første gang som en gratis onlineudgave med mulighed for at gemme dokumenter på nettet. Til efteråret vil en gratis letvægtsudgave som oftest følge med, når man køber en ny computer med Windows.

Microsoft på alle tre skærme

»Vi vil gerne være på de tre skærme: mobiltelefonen, PCen og nettet. Og ingen andre har så fuld integration som os,« siger Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør for Microsoft Danmark.

Hans to bud på, hvad der vil trække interessen (og købet), er: samarbejde og kommunikation.

»Folk køber ikke bare en ny version for at opgradere. Der skal være yderligere fordele. De vil være samarbejde og kommunikation. Så tager man, hvad der ellers er gjort bedre ved tekstbehandling, regneark m.m. med. Folk er konstruktivt kritiske. Der skal være vægtige fordele, før man skifter,« siger Jørgen Bardenfleth.

Gratis netversion med færre muligheder

Office 2010 til installation på computere har fået en række nye funktioner men samarbejder nu direkte med netudgaven, som de omkring 500 millioner mennesker, der har en Hotmail-e-postadresse, har adgang til via Windows Live - dog først på dansk til efteråret. Microsoft ejer Hotmail.

Microsoft Office Web Apps, som onlineudgaven hedder, har begrænset funktionalitet men er gratis og tilgængelig overalt. Man kan åbne og foretage lette redigeringer af Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter, ligesom netdokumenter kan åbnes i den fulde Office-pakke på PCen. De to udgaver har samme udseende, og Microsoft garanterer, at der ikke vil være problemer med, at dokumenterne driller, ændrer udseende m.m.

Office 2010 hænger sammen med en nylancering af Microsoft Sharepoint-software, som bruges til at dele og samarbejde om dokumenter, og Microsofts generelle satsning på onlinebrug (teknisk kaldet »cloud computing« eller »skyen«).

»Den klassiske kontorpakkes dage er nok talte. Der er stort fokus på integrationen til Sharepoint og en begyndende erkendelse af vigtigheden af »unified communication« (hvor mobiltelefoner, PCer og andet kommunikationsudstyr kobles sammen, så man altid kan se, om modtageren af en besked eller et opkald faktisk er på sin plads, red.). Det er ikke de nye funktioner i tekstbehandling og regneark, der får folk op af stolen. Det er kommunikation og videndeling, der overstråler det hele,« mener Microsoft-direktør Jørgen Bardenfleth.

Koblet rigtigt sammen vil man derefter fra sin computer kunne vælge, om man vil sende en besked eller ringe op til modtageren - direkte fra PCen med hovedsæt på og uden omstillingsborde m.m.

Gratis på PCen til efteråret

I løbet af efteråret kommer Office Starter, en skrællet udgave af Office 2010, som PC-fabrikanterne kan vælge at levere sammen med Windows i stedet for som ofte nu Works. Office Starter med Word og Excel vil være gratis. 15 procent af skærmbilledet vil være optaget af en reklame for den fulde Office 2010-pakke.

»Works er måske et levn fra fortiden, og det tager vi nu konsekvensen af ved at levere Office Starter, som er fuldt kompatibel med Office 2010. Jeg tror, at den vil opnå god udbredelse og være interessant i f.eks. skolerne,« siger Jørgen Bardenfleth.