Ny norsk regering vil af med SAS og Telenor

Storudsalg af statsaktier er på vej efter regeringsskiftet i Norge.

Norges kommende statsminister, Erna Solberg, vil sælge ud af statens mange aktieposter. Foto: Aleksander Andersen, NTB/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Aleksander andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nyvalgte norske regering gør klar til et storudsalg af statens aktieposter i en række selskaber som SAS, Statoil og Telenor.

Erna Solberg fra det norske konservative Høyre vandt sammen med sine politiske samarbejdspartnere stortingsvalget og afløser snart den rød-grønne regering under Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg. Det vil samtidig betyde, at staten går i gang med at sælge ud af sine aktieposter, skriver Dagens Næringsliv og Finansavisen.

Den rød-grønne regering har tidligere fået Stortingets velsignelse til at sælge statens aktier i både SAS og en række andre selskaber. Ifølge Finansavisen vil Erna Solberg afhænde samtlige aktier i luftfartsselskabet SAS og fiskerikoncernen Cermaq, ligesom ejerandelen i olieselskabet Statoil skal nedbringes fra 67 til 51 procent - en manøvre, der alene vil give staten 68 milliarder norske kroner i kassen.

Vil ikke ske fra dag et

»Vi vil reducere ejerskabet i Statoil til 51 procent, men et sådant nedsalg må ske gradvis og på de mest optimale tidspunkter i forhold til konjunktur og markedsforhold. Dette er ikke det, vi har fat på fra dag et,« siger Høyres erhvervspolitiske talsmand, Svein Flåtten, til Dagens Næringsliv.

Oveni skal aktiebeholdningen i et af verdens største teleselskaber, Telenor, nedbringes. Her ejer den norske stat i dag 53,97 procent af aktierne.