Ny Nordea-boss skuffer ved årsregnskab og nedlægger filialer

Den nye topchef for Nordea Casper von Koskull leverer sit første årsregnskab, som ikke helt lever op til analytikernes forventninger. Nordea-bossen lancerer samtidig en ny strategi »Et Nordea«.

»Jeg vil gerne skabe en bank. Det har hele tiden været visionen at skabe en bank med en model og et system. Den arv vil jeg gerne efterlade,« siger Nordeas nye topchef, Casper von Koskull. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

2015 var et vanskeligt år for banksektoren, og det afspejler sig også i Nordens største banks netop udsendte regnskab.

Selv kalder Nordea-topchef Casper von Koskull 2015 et »udfordrende år med usædvanligt lave renter, geopolitiske spændinger og markedsuro«.

»I lyset af disse markedsforhold er det meget tilfredsstillende at præsentere en stigning i indtægterne på 3 procent i lokal valuta. Vi har samtidig reduceret omkostningerne til 4,7 mia euro., hvilket er på linje med vores mål, og kreditkvaliteten er blevet forbedret i løbet af året. Som følge heraf steg ordinært resultat med 7 procent,« siger Casper von Koskull.

Danske kunder er en god forretning

Renteindtægterne ender en smule lavere end ventet på på 5110 mio. euro i 2015, mens gebyrindtægterne - næsten som forventet - lander på 3025 mio. euro. Det er særligt den svage makroøkonomiske udvikling i Norge og Finland, som trækker Nordea-koncernens samlede indtægter ned.

Derimod viser det seneste regnskab, at danske kunder skæppede godt i Nordea-kassen sidste år. Konkret tjente Nordea en halv milliard mere på danske kunder i 2015 end året før.

Færre bankfilialer

Det fremgår endvidere, at Nordea har sat cirka 2 mia. kroner af til omstruktureringer i årets fjerde kvartal. Beløbet skal gøre banken mere digital og dermed er der lagt op til færre filialer. Casper von Koskull fremhæver, at Nordens største bank er midt i en »omfattende« forandringsperiode.

»De kommende tre år vil være en overgangsperiode, hvor vi implementerer vores omfattende forandringsdagsorden for at skabe en fuldt ud digital bank. Vi lancerer en række nøgleinitiativer til at styre overgangen på en effektiv måde og har derfor i 4. kvartal foretaget en hensættelse på 263 mio. euro til dækning af omstruktureringsomkostninger,« siger Casper von Koskull og tilføjer:

»Sammen med investeringerne i vores nye kernebanksystem vil vi med denne forandringsdagsorden skabe en mere effektiv og enkel struktur og nedbringe den administrative kompleksitet til gavn for vores kunder, medarbejdere og investorer. Samtidig vil vi nå vores ambition om på alle måder at få skabt ét Nordea.«

Ny udbyttepolitik

Bestyrelsen i Nordea foreslår et udbytte på 0,64 euro pr. aktie for regnskabsåret 2015. Sammenlignet med 2014 er der tale om en mindre stigning i udbyttet, hvor Nordea sendte 0,62 euro pr. aktie retur til aktionærerne.

Ikke desto mindre har banken vedtaget en ny udbyttepolitik, der skal sende endnu flere penge retur til aktionærerne i de kommende år.

»Nordea stræber efter at fastholde en stærk kapitalposition på linje med Nordeas kapitalpolitiik. Ambitionen er at opnå en årlig stigning i udbyttet per aktie,« lyder det fra Casper von Koskull.

Opgiver dansk banklicens

Af Nordea-regnskabet står der desuden, at banken står fast på at aflevere sin danske banklicens. Nordea fortsætter derfor arbejdet med at nedlægge sine datterbanker i Danmark, Norge og Finland for i stedet at operere som en svensk bank. For at planen bliver realiseret, kræver det dog, at aktionærerne godkender forslaget i foråret.

»Forberedelserne skrider frem som planlagt, herunder muligheden for at kunne præsentere et forslag til generalforsamlingen i marts. Ændringerne i den juridiske struktur er blandt andet afhængig af tilsynsmæssige godkendelser og en tilfredsstillende afslutning på diskussionerne med de lokale myndigheder,« fremgår det af regnskabet.

Nordea

I mio. euro20152014Ændr.
i pct.
Indtægter10,14010,241-1%
Driftsresultat4,7044,3079%
Nettoresultat3,6623,33210%
Egenkapital31.029.84%
Egenkapitalrente12.311.5