Ny Nokia-nedtur

Standard & Poor's sænker for første gang nogen sinde mobilgigantens kreditvurdering.

Hvor Nokia-topchef Stephen Elop og Microsoft-topchef Steve Ballmer var lutter smil ved indgåelsen af den overraskende aftale, kniber det mere med glæden ude i markedet. Nokia har nu fået endnu et tryk. Arkivfoto: Daniel Deme, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia har fået et nyt slag lige i ansigtet, efter at Standard & Poor's nedgraderede den finske mobilgigant for første gang nogen sinde oven på Nokias aftale med Microsoft om at lægge Windows Phone på alle kommende, dyrere mobiltelefoner.

Verdens største mobilproducent fik sænket sin langtidskreditvurdering med et trin til A- med stabile forventninger. Siden juni 1998 har S&P vurderet Nokia til et rent A, den sjettehøjeste kategori af i alt 10 investeringstrin, skriver nyhedstjenesten Bloomberg.

Nokia havde med udgangen af 2010 en langtidsgæld på 5,3 milliarder euro.

Nye tab i vente

»Nokias udvalg af avancerede telefoner vil opleve yderligere betydelige markedstab i 2011 og 2012, indtil man helt har fuldført overgangen til Microsofts Windows Phone-software som primære softwareplatform for avancerede telefoner,« siger S&Ps analytikere.

Nokia annoncerede i februar overraskende et fornufts- og tvangsægteskab med Microsoft. Aftalen, der endnu ikke er skrevet under, fordrer, at Nokia opgiver sit eget styresystem Symbian og i stedet anvender Windows Phone.

Nokia har i nogle år været hårdt presset af først Apples, siden Googles frembrusen på mobilmarkedet, og Microsoft har - hidtil med meget lidt held - forsøgt at gentage den massive tilstedeværelse, som kendes fra PC-verdenen.

Ikke på dansk endnu

Windows Phone er en totalt nyprogrammeret udgave af Windows Mobile, men trods mange pæne anmeldelser halter den fortsat bagefter på mange områder. F.eks. går der endnu over et halvt år, før den kan anvende dansk, ligesom en række af de allervigtigste funktioner slet ikke virker i Danmark. Man kan heller ikke som dansker købe småprogrammer til telefonen.

Markedet har hidtil reageret negativt på aftalen mellem Nokia og Microsoft. Nokia-aktien er styrtdykket, og S&P truer med at sænke Nokias kreditvurdering yderligere, hvis Nokias markedsandel blandt avancerede mobiltelefoner falder til under 20 procent.

Nokia havde 50,8 procent af markedet, indtil Apple i 2007 kom med sin første iPhone. De nyeste tal fra analysefirmaet Gartner viser, at andelen nu er nede på 30,8 procent.