Ny mulig forklaring på Anker Boyes gigant-mobilregning

Teleselskabernes afregning af data-roaming kan eksplodere, hvis mobilforbindelsen er dårlig. Det kan være forklaringen på borgmester Anker Boyes regning på en kvart million kroner for datatrafik i Tyrkiet, vurderer teleekspert.

Odenses borgmester Anker Boye. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnny Wichmann / billedbyroet

Borgmesterens ferie i Tyrkiet tilbage i 2011 blev en dyr affære for Odense Kommune, for regningen fra TDC løb op 245.257 kroner – hvoraf de 243.000 kroner blev opkrævet for 3,2 gigabyte data-roaming fra borgmesterens iPhone. Det skriver Version2.dk

Men det er ikke nødvendigvis lig med, at der blev streamet video eller downloadet store filer i massevis under opholdet i Tyrkiet, for måden, som teleselskaberne beregner dataforbruget kan i nogle tilfælde betyde, at selv basal mail-synkronisering kan føre til enorme regninger.

Det forklarer Torben Rune, direktør i Netplan, som rådgiver netop om telefonregninger. Han kender ikke detaljerne sagen fra Odense Kommune, udover hvad han har læst i medierne, men har oplevet lignende sager før.

»Jeg har set denne her problemstilling før, og jeg hæfter mig ved kommunens udmelding om, at det kun var i Tyrkiet, at regningerne blev så store, og at telefonen blev brugt normalt dernede. Det peger på, at problemet er teleoperatørernes 'kvanticering' af dataforbruget,« siger han til Version2.

Forklaringen på det tilsyneladende meget høje dataforbrug kan nemlig være, at teleselskaberne sætter hver ’dataklods’ til 100 kilobyte som minimum, også selvom man kun sender eller modtager nogle få bytes. Normalt ville for eksempel en løbende synkronisering blive talt som ét ’dataopkald’, men i nogle tilfælde bliver forbindelsen hakket op i meget små bidder.

»Ingen ved, hvornår måleren begynder, så det er aldeles uklart, hvornår et kvantum begynder. Er det når man kører ind i landet og så indtil, du kører ud igen? Problemet med denne kvanticering er, at telefonen i nogle situationer kobler af og på nettet hele tiden, for eksempel hvis du er et sted med dårlig forbindelse, eller hvis den lokale celle er overbelastet,« siger Torben Rune.

Dermed vil for eksempel løbende synkronisering, der reelt kun kræver en ganske lille mængde datatrafik, blive takseret som 100 kilobyte hver eneste gang. Det lyder måske ikke af meget, men for en privatkunde hos TDC koster 100 kilobyte via data-roaming fra Tyrkiet 9 kroner. Og disse synkroniseringer kan ske med korte mellemrum hele døgnet.

»Mange af os bruger applikationer, som lige præcis sender en smule data hele tiden, for eksempel Outlook med Active Sync, som er en rigtig giftig synkronisering. Hver 9. minut ’poller’ telefonen Exchange-serveren og spørger, om der er kommet mails. Det er ganske få bytes hver gang, men nok til at sætte tælleren i gang. Og alene Outlook-synkronisering bliver til 16 megabyte i døgnet, hvis det hver gang bliver regnet som 100 kilobyte,« siger Torben Rune.

Og Outlook er ikke alene om løbende at synkronisere, ligesom fejlslagne dataopkald på grund af dårlig dækning kan føre til gentagne forsøg. Så selvom der er langt op til de 3,2 gigabyte, som borgmesteren ifølge regningen fra TDC havde brugt i løbet af opholdet i Tyrkiet, kan alene baggrundstjenester og synkronisering godt være en stor del af forklaringen.

»Hvis forbindelsen bliver afbrudt hele tiden, fordi der er dårlig dækning, kan man snildt få en regning på flere gigabytes i løbet af en ferie. Der findes mange applikationer, som løbende bruger dataforbindelsen, og nogle gange ved man det ikke selv,« siger Torben Rune.

Fik eftergivet kæmperegninger

Netplan har haft tre kunder, som var ramt af problemet, og de fik alle eftergivet hele eller en stor del af uforklarligt store regninger, da de kunne pege på, at datamængden opstod gennem en stadig strøm af genopkald, der hver blev afregnet som 100 kilobytes data.

»Hvis det er kvanticering, der er problemet, kan du se det på en udspecificeret regning, for så vil de fleste dataklodser i regningen være på omkring 100 kilobyte. Hvis det er normal datatrafik, vil klumperne være meget mere forskellige,« siger Torben Rune.

Selvom 100 kilobyte-grænsen er normal ved roaming i udlandet, kan teleoperatører i udlandet også vælge at sætte grænsen endnu højere. De kan også definere en dataforbindelse på forskellige måder, så nogle selskaber deler trafikken op i flere dele.

»Hvis den tyrkiske teleoperatør har sat et højere kvantum, bliver det rigtig speget. De kan også selv bestemme længden pr. forbindelse, og så er det jo næsten en enarmet tyveknægt. Det er sikre penge i kassen at sætte længden ned,« siger Torben Rune.

Han mener, at kunderne dermed kommer til at betale for en vare, de ikke har brugt.

»Dansk telelov siger, at regningen skal vise, hvilket forbrug kunden har haft. Men når det stammer fra kvanticering, får man et højt forbrug, uden at man har haft det. Hvordan skal kunden vide, at taxameteret kan tikke sindssygt hurtigt, hvis man rejser i et område med dårlig dækning? Er det overhovedet rimeligt at lave disse kvanter, uden at gøre kunderne opmærksomme på, hvad det betyder?« spørger telerådgiveren.

Det bedste, man kan gøre for at undgå den slags, er selvfølgeligt at slukke for dataroaming i udlandet. Men har man brug for netforbindelsen, handler det om at passe på.

»Sluk for alt i verden for Outlook-synkroniseringen. Tjek om du har andre applikationer, der synkroniserer løbende. Og hold godt øje med forbruget undervejs,« lyder rådene fra Torben Rune.

Deltag i debatten på Version2.dk