Ny mobil topfart bliver for de få

Der vil være få fartbøller, selv om TDC nu i mange større byer har fordoblet hastigheden på sit mobilnet.

Ved at kombinere mobilfrekvenserne i masterne, bliver der mere plads til at få data hurtigere frem. Og når mobiltalen snart også kan omdannes til data, ligesom når man bruger Skype, kan de hurtige 4G-mobilnet bruges til langt mere. F.eks. kan en mobiltelefon dele sin mobildataforbindelse, så man selv kan tale - og undervejs skifte til videosamtale -, mens en anden i familien ser TV eller Netflix på tavle-PCen, og en tredje surfer på nettet eller ser YouTube-videoer, vel at mærke gennem den første mobiltelefons delte forbindelse, og uden at noget af det hakker på grund af overbelastning. Foto: Simon Læssøe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Med et teknisk kunstgreb fordobler TDC hastigheden på sit mobilnet i Danmark. Men kun få kan være med i topfart.

500 af de 3.300 master og antenner, som TDC har i Danmark, er nu klar til at kunne køre med mobile internethastigheder på 300 megabit i sekundet mod hidtil 150 megabit i sekundet. De står i de centrale områder af København, Aarhus, Odense, Aalborg, Holstebro, Viborg, Esbjerg, Næstved og Slagelse.

Fordoblingen har nok - i overført betydning - større signalværdi end egentlig praktisk værdi. Det er nemlig meget få, der har telefoner og andet udstyr, som kan håndtere den nye teknik, som i daglig tale kaldes for 4G+ for at signalere, at den er skridtet over det almindelige 4G-/LTE-net. Men efterhånden som folks udstyr skiftes ud til nyt, vil flere kunne blive fartbøller på nettet.

Flere spor - mindre kø

Rent teknisk gør 4G+ det muligt at kombinere flere forskellige mobilfrekvenser. Dermed øges kapaciteten og farten, om end kunderne ikke senere skal forvente at kunne nå op på 300 megabit i sekundet, som er den teoretiske tophastighed. Det vil nemlig kræve, at kun få andre benytter den samme mast i nærheden.

»Princippet er det samme som at udbygge motorveje, hvor flere spor ikke i sig selv giver højere hastighed. Men trafikken afvikles bedre og med mindre kø. Flere mennesker kan altså komme hurtigere frem samtidig,« forklarer Peter Schleidt, koncerndirektør i TDC med ansvar for TDCs netværk.

Overgangen til 4G+ er nødvendig for at sikre sig, at mobilnettene ikke bukker under, efterhånden som danskernes dataforbrug vokser. Også TDCs konkurrenter - Telenor, Telia og »3« - arbejder på at kombinere mobilfrekvenserne og dermed få større kapacitet og højere hastigheder.

Snart tale over 4G-nettet

Oveni vil der i løbet af i år være premiere på den såkaldte »Voice over LTE«-teknologi (kaldet VoLTE), hvor 4G-/LTE-mobilnettene også vil kunne bruges til tale, hvad de ikke kan i dag. Det har flere fordele. Selve lydkvaliteten er bedre end på de øvrige slags mobilnet, hvis begge samtalepartnere har en af de nyere telefoner, som faktisk kan håndtere tale på 4G/LTE. Desuden er der ingen forsinkelse, fra man trykker »ring op«, til modtagetelefonen faktisk ringer. Endelig vil tale- og datafunktioner kunne kobles sammen på hidtil uset vis, hvis alt foregår på 4G-/LTE-nettet, der leverer datahastigheder, som er fem-ti gange hurtigere end på 3G-mobilnettet.