Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Med et teknisk kunstgreb fordobler TDC hastigheden på sit mobilnet i Danmark. Men kun få kan være med i topfart.
500 af de 3.300 master og antenner, som TDC har i Danmark, er nu klar til at kunne køre med mobile internethastigheder på 300 megabit i sekundet mod hidtil 150 megabit i sekundet. De står i de centrale områder af København, Aarhus, Odense, Aalborg, Holstebro, Viborg, Esbjerg, Næstved og Slagelse.
Fordoblingen har nok - i overført betydning - større signalværdi end egentlig praktisk værdi. Det er nemlig meget få, der har telefoner og andet udstyr, som kan håndtere den nye teknik, som i daglig tale kaldes for 4G+ for at signalere, at den er skridtet over det almindelige 4G-/LTE-net. Men efterhånden som folks udstyr skiftes ud til nyt, vil flere kunne blive fartbøller på nettet.
Flere spor - mindre kø
Rent teknisk gør 4G+ det muligt at kombinere flere forskellige mobilfrekvenser. Dermed øges kapaciteten og farten, om end kunderne ikke senere skal forvente at kunne nå op på 300 megabit i sekundet, som er den teoretiske tophastighed. Det vil nemlig kræve, at kun få andre benytter den samme mast i nærheden.
»Princippet er det samme som at udbygge motorveje, hvor flere spor ikke i sig selv giver højere hastighed. Men trafikken afvikles bedre og med mindre kø. Flere mennesker kan altså komme hurtigere frem samtidig,« forklarer Peter Schleidt, koncerndirektør i TDC med ansvar for TDCs netværk.
Overgangen til 4G+ er nødvendig for at sikre sig, at mobilnettene ikke bukker under, efterhånden som danskernes dataforbrug vokser. Også TDCs konkurrenter - Telenor, Telia og »3« - arbejder på at kombinere mobilfrekvenserne og dermed få større kapacitet og højere hastigheder.
Snart tale over 4G-nettet
Oveni vil der i løbet af i år være premiere på den såkaldte »Voice over LTE«-teknologi (kaldet VoLTE), hvor 4G-/LTE-mobilnettene også vil kunne bruges til tale, hvad de ikke kan i dag. Det har flere fordele. Selve lydkvaliteten er bedre end på de øvrige slags mobilnet, hvis begge samtalepartnere har en af de nyere telefoner, som faktisk kan håndtere tale på 4G/LTE. Desuden er der ingen forsinkelse, fra man trykker »ring op«, til modtagetelefonen faktisk ringer. Endelig vil tale- og datafunktioner kunne kobles sammen på hidtil uset vis, hvis alt foregår på 4G-/LTE-nettet, der leverer datahastigheder, som er fem-ti gange hurtigere end på 3G-mobilnettet.