Ny millionjackpot til modekonge

Stor succes på aktiemarkedet er med til at sikre IC Companys-formanden Niels Martinsen et overskud på 190 mio. kr. i hans private investeringsselskab. Modekongen belønner sig selv med et udbytte på 25 mio. kr.

Modehuset IC Companys formand, Niels Martinsen, skovler penge ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Pengene fortsætter med at vælte ind i tøjmilliardæren og modekongen Niels Martinsens private holdingselskab, Friheden Invest.

Det netop offentliggjorte regnskab for regnskabsåret 2006-07 viser et overskud efter skat på 189,7 mio. kr. Resultatet er ganske vist 10 mio. kr. mindre end året før, men stadig nok til at opnå betegnelsen »tilfredsstillende« i regnskabet. Niels Martinsen trækker 25 mio. ud i udbytte som belønning for det gode resultat.

Den svulmende bundlinje er resultatet af heldige hænder på aktiemarkedet for Niels Martinsen og de tre personer, han har ansat til at varetage sine investeringer.

Regnskabsåret bød således på kursgevinster for i alt 98,4 mio. kr. mod 76,1 mio. kr. året før. Heraf er der realiseret gevinster på 56,1 mio. kr. på salg af aktier og investeringsforeningsbeviser, mens man omvendt har tabt 5,6 mio. kr. på salg af obligationer.

»Sidste år gik det os godt på aktiemarkederne. Selskabet har spredt sine investeringer meget over danske og internationale aktier, men over en bred kam var der pæn fremgang, hvorfor vi også tog nogle gevinster hjem,« forklarer Frihedens Invests direktør Per Hildebrandt Jensen.

Ansvaret for det daglige investeringsarbejde er lagt i hans hænder, mens Niels Martinsen selv deltager på det overordnede plan med at udstikke retningslinjerne for forvaltningen af formuen. Udgangspunktet er, at midlerne skal investeres 50/50 i aktier og obligationer.

Mia. på kistebunden
Det store overskud bringer egenkapitalen i Friheden Invest, som ejes 100 procent af Niels Martinsen, op på 1,3 mia. kr.

Regnskabet afslører også, at modekongen pr. 30. juni 2007 havde værdipapirer for 847,6 mio. kr. og likvide beholdninger på 110,3 mio. kr. Værdien af værdipapirerne er dog reelt markant højere.

De 38 procent af IC Companys, som Martinsen sidder på via Friheden Invest, er således bogført til kun 186,1 mio. kr. Med den nuværende børskurs har aktieposten imidlertid en markedsværdi på cirka 2,2 mia. kr., så der ligger et par milliarder skjult på kistebunden i Friheden Invest.

Forklaringen er, at aktieposten er opgjort efter indre værdis metode.

»Det er en ganske almindelig måde at bogføre ejerandele af associerede selskaber på,« konstaterer Per Hildebrandt Jensen.

Tidligere på året opgjorde Berlingske Nyhedsmagasin Niels Martinsens samlede formue til 3,3 mia. kr., hvilket sikrer ham en plads som nummer 25 på listen over Danmarks rigeste personer og familier.

Grundlaget for hans rigdom er modekoncernen Inwear, som Martinsen førte på børsen og siden fusionerede med Klaus Helmersens Carli Gry til IC Companys.

Selskabet har efter uro i ledelsen haft det godt i de seneste år, og aktiekursen er omtrent seksdoblet siden sommeren 2004.